Алилуя! Лекарите и Касата подписаха Националния рамков договор 18.12 | 15:48

С него са предвидени повече пари по клинични пътеки, а потребителската такса за пенсионерите става 1 лев

От Ивелина Георгиева

В Министерството на здравеопазването беше подписан Националният рамков договор за 2014 г.

Той бе подписан от председателите на Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и от министъра на здравеопазването.

"В условията на безпрецедентна финансова криза и след двегодишно замразяване изразявам задоволството си, че днес се подписва Националният рамков договор за следващата година", каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от БТА.

Чрез договора става възможно инвитро процедурите и ваксините от задължителния имунизационен календар да бъдат върнати от здравната каса към Министерството на здравеопазването, потребителската такса за пенсионерите да стане един лев, а средствата от наеми да остават в лечебните заведения, вместо да се предоставят на общините или на държавата, каза министър Андреева.

Всички договорни партньори изразиха благодарността си за конструктивния диалог при преговорите за Националния рамков договор.

С договора се предвижда догодина да бъдат отпуснати повече средства за 27 клинични пътеки. Около 14,5 млн. лева са предвидени за раждания, тежки хирургични операции, педиатрия, пулмология и други.

Водещи

Най-четени