Алкохолът не ни прави по-глупави, а притъпява чувството за вина 05.09 | 17:10

След чашка не се замисляме какво сме направили

От Елена Коцева

Повечето хора са наблюдавали как неглупави хора са попадали в неловки ситуации или направо извършвали откровени глупости, след погълнати малко повече чашки.

Учени от Колумбийския университет обаче обясняват какво се случва в мозъка на човека след употребата на алкохол, за да подтикне дори и най-умният да се държи неадекватно. Изводите на учените, начело с Брюс Бартолоу, публикува Science Daily.

Според наблюдения на активността на мозъка на 67 доброволеца на възраст между 21 и 35 години. Те са решавали сложни компютърни задачи,, като на една трета от тях е предложен алкохол. На останалите е дадено плацебо, а на трета група – чиста вода.

Освен активността на мозъка учените наблюдавали изменението на настроението във връзка с изпълнението на задачата, както и способността за самоконтрол.

Резултатите показали, че при тези доброволци, които получили питие, сигналите за тревожност, т.е. за извършена грешка, са се притъпили. Това не означава, че човекът е загубил способността да разбере, че е извършил грешка. Просто чувството за вина е било силно притъпено и той не е мислил в тази посока, пише news.ru.

При това в другите групи доброволци, където също са направени грешки при решаването на задачите, но просто тези грешки не са били възприети така спокойно и без чувство за вина.

Според учените употребата на неголямо количество алкохол може да намали тревогата от деня и дори да преодолее депресията, но последователната употреба на алкохол може да доведе до сериозни проблеми на ниво съзнание и етика, тъй като реакцията на мозъка спрямо извършена грешка довежда до самокритичност и самоконтрол.

"Алкохолът не ни прави по-глупави всъщност. Алкохолът дори не намалява съзнанието ни затова, че вършим глупости. Той просто не кара да не се замисляме върху това, което сме извършили”, обяснява ръководителят Бартолоу.

Водещи

Най-четени