Американски учени: ​Електронните цигари са смъртно опасни 16.09 | 15:30

По мнението на учените, експериментът нагледно показва възможната вреда от електронните цигари поради алдехидите в дима им

От iNews.bg

Учени от университета на Невада установиха, че при пушенето на електронни цигари голяма част от предизвикващите рак химични съединения се натрупва в белите дробове, съобщи Юрик алърт.

Учените са анализирали концентрацията на предизвикващи рак алдехиди и токсини в организмите на 12 души преди и след пушене на електронни цигари. Освен това те сравнили концентрацията на въпросните вещества в дима от тези цигари и във въздуха, който участниците издишват, докато пушат.

Оказа се, че след пушене на електронни цигари средната концентрация на алдехиди в издишания въздух е 10,5 пъти по-голяма, отколкото преди. Същевременно концентрацията на формалдехид в издишания въздух е стотици пъти по-малка, отколкото в дима от подобни цигари. Това означава, че голяма част от формалдехида остава в човешкия организъм.

По мнението на учените, експериментът нагледно показва възможната вреда от електронните цигари поради алдехидите в дима им.

Водещи

Най-четени