Ананиев: Пикът на грипа ще е през следващата седмица 28.01 | 14:15

Министър Вълчев добави, че в момента най-голям е дялът на учебните заведения в грипна ваканция в София

От iNews.bg

Очакваме пикът на грипната епидемия в страната да бъде през следващата седмицата, заяви при посещението си във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той добави, че в края на следващата и началото на по-следващата седмица заболеваемостта ще бъде преодоляна, а броят на болните ще започне да намалява.

"Надявам се прогнозите ни да се сбъднат, защото тази година доста продължи грипната епидемия", коментира министърът.

"Към днешна дата 1370 училища в страната са в грипна ваканция", допълни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който заедно с Кирил Ананиев бе на посещение в Университетската болница "Св. Марина" във Варна за откриването на Центъра по интервенционална рентгенология с изключително висок клас апаратура и софтуер.

Министър Вълчев добави, че в момента най-голям е дялът на учебните заведения в грипна ваканция в София, като броят име 267. Според Вълчев ще има възможност за преструктуриране на учебното съдържание и няма да се налага отучване.

Той увери, че при всеки случай, в който в съответната област е обявена грипна епидемия, се издава заповед за неприсъствени дни. "През тази седмица може би ще има най-много училища в грипна ваканция", коментира още министърът. 

Във Варна утре предстои да заседава Областната комисия за борба с грипа в Регионалната здравна инспекция. След срещата ще стане ясно дали учениците в града и областта ще се върнат в клас или грипната ваканция ще бъде удължена.

Във връзка със случая на починало бебе в болницата в Плевен, здравният министър Кирил Ананиев отбеляза, че са установени допуснати грешки в лечебното заведение и в Министерството е назначена проверка. "Резултатите ще бъдат оповестени пред обществеността когато проверката приключи", посочи той.

Водещи

Най-четени