Ангел Кунчев: Стафилококите са навсякъде около нас 13.01 | 08:46

Бактерията отделя токсин, който предизвиква здравословните проблеми

От Мая Александрова

"Още от самото начало беше ясно, че при натравянето на деца в Сливен става въпрос за стафилококова инфекция". Това коментира в ефира на Нова телевизия д-р Ангел Кунчев, национален здравен инспектор.

Д-р Любомир Кулински от Българска агенция на храните повтори, че фирмата, отговорна за инцидента, е била открита час след постъпването на информацията за него.

Почти всички деца са изписани от болницата.

"Само две остават за наблюдение", заяви Кунчев.

По думите му стафилококите са навсякъде. Хората ги разнасят навсякъде, а пилешката супа, с която са се натровили децата, е идеална среда за бактерията. Въпросът е в количествата. При определени условия бактерията отделя токсин, който предизвиква здравословните проблеми.

"За да се неутрализира, трябва топлинна обработка от 3 часа на 70 градуса, което, разбира се, никой не прави", обясни той.

За да не се получават такива инциденти, много е важно спазването на хигиенните изисквания.

Д-р Любомир Кулински обясни, че фирмата, доставила храна на децата, обслужва 16 училища в региона, в които учат над 1800 ученици. Във въпросния ден 100-те деца са яли пилешка супа и питка хляб.

По-вероятно е бактерията да е била в супата. Възможно е тя да е била в някоя от съставките, но също така замърсяването да се е получило в процеса на приготвяне или транспортиране.

По отношение на случая с 15-те човека, заразени с трихинелоза в Пловдив, д-р Ангел Кунчев обясни, че този малък бум е типичен за това време на годината.

Бактерията, с която хората се заразяват обикновено след консумация на месо от глиган, удря най-често в ловния сезон.

"Ловът свърши, очакваме и болестта да намалее", каза той.

Според Кунчев, проблем е, че когато хората убиват дивеч, раздават месото на най-близките си и се получава малък бум на заболяването.

"Хващали сме невероятни вериги - през деца, през роднини, в Студентски град", обясни той.

Освен това заболяването може да покоси и домашните прасета.

"Достатъчно е 1-2 мишки да попаднат в храната му и то да се зарази, въпреки че е било само в двора на къщата", обясни Кунчев.

 

Водещи

Най-четени