Ангелов: Засега няма нужда от разкриване на специализирани болници за COIVD-19 02.11 | 14:51

Луфтовете се запълват с извънреден труд на лекарите, въпросът е докога ще издържат, казва шефът на Спешна помощ

От iNews.bg

Около 2000 легла са заети с болни от коронавирус в страната, на територията на София те са около 700. В столицата разполагаме с 1200 легла за COVID-19. Когато имаме необходимост от разкриване на специализирани болници, ще го направим. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

"Към настоящия етап нямаме нужда от разкриване на полеви болници”, каза здравният министър и уточни, че "когато имаме 40% заетост, ще обмислим други варианти”.

Според проф. Ангелов личният лекар трябва да прецени дали пациентът трябва да бъде настанен в лечебно заведение. "Той индивидуално преценява всеки един случай. Не можем да направим унифициран алгоритъм", добави той.

Директорът на Спешна помощ София д-р Георги Гелев отказа да прогнозира какво ще се случи. Според него системата ще издържи. "В една такава епидемия обстановката е толкова динамична, че тези, които ръководят системата трябва да отговорят на тази нужда", каза той.

"Здравният министър не може да разкрие 1200 легла и те да бездействат заедно с лекарите и медицинските сестри. Но когато имаме нужда, тогава може да увеличим леглата на 2000. Имаме в столицата много болници, които отговарят на най-сериозната атака. Когато се изчерпят техните възможности се включват всички останали", каза д-р Гелев.

"С извънредния труд, който медиците полагат ежедневно, запълваме луфтовете. Въпросът е докога физически нашите лекари ще издържат да работят по 12 часа през ден. Няма скъсана връзка в координацията", обясни директорът на Спешна помощ в София.

Няма проблем с настаняването на болни в София – разкрити са нови 100 легла, имаме проблем с обслужването по домовете, защото нямаме достатъчно линейки, докато не дойдат поръчаните 10, заяви д-р Гелев и добави, че разкриването на тези 100 нови легла не е свързано с инцидента в Четвърта градска болница.

Той уточни, че не само личният лекар отговаря за хоспитализацията, но и екипите на Спешна помощ, които отиват на място. Те правят бързи антигенни тестове и вземат решение дали да бъде хоспитализиран.

"Повечето случаи са за домашно лечение. Например, имахме 66 повиквания, но от тях само 18 бяха за хоспитализация, т.е. при останалите случаи не е имало нужда да се вика линейка", заяви д-р Гелев. Проблемът е в леките случаи в домовете, забавянето на нашите екипи да дойдат, но това ще бъде решено с идването на 10 линейки с екипи.

Водещи

Най-четени