Ангелов: Имаме 48 000 COVID-легла, няма опасност да свършат 26.03 | 15:30

Бум на желаещите да се ваксинират, особено сред лекари, медицински сестри, санитари и учители

От iNews.bg

В България има 48 000 легла за активно лечение на Covid и нямаме притеснение, че леглата могат да свършат. Това обяви в Сливен здравния министър Костадин Ангелов във връзка с изграждането на изнесено отделение във фургони в болницата в Силистра, цитиран от БНР. Днес се очаква заповед на здравния министър – всички дихателни апарати в болниците да бъдат преместени до болничните легла и те да станат реанимационни. 

В момента за цялата страна се осигуряват кислородни концентратори, като 10 ще пристигнат в Сливен. Министър Ангелов обобщи ситуацията в най-проблемните области в страната.

"В момента ситуацията в Бургас в контролирана, нямаме притеснения за там. Ситуацията в София също продължава да бъде под контрол. Увеличаваме болничните легла. В Силистра ситуацията е такава. Идеята е пациентите да не се возят с линейка от Силистра до Варна или до някой друг град, където има легла".

Според здравния министър има бум на желаещи да се ваксинират

"Имаме изключително голямо желание на лекари, медицински сестри, санитари да бъдат ваксинирани отново. Същото е и при учителите".

Министърът прогнозира, че с този темп на ваксинация и пристигане на ваксините страната може да постигне колективен имунитет до края на лятото. Той каза, че интересът е нараснал от 27% до 63%. 

За Сливен министър Ангелов съобщи, че ще има допълнителни доставки на "Ремдесивир".

"В понеделник той ще тук".

Ангелов не се ангажира дали ще бъдат удължени извънредните мерки, след 31 март.

Водещи