Ангелов: Никакви ограничения за пътувания щом ваксинацията е доброволна 14.01 | 11:59

В понеделник започва втората фаза на имунизациите, но само на местата с достатъчно налични ваксини

От iNews.bg

Запознахме се с идеята за ваксинационен сертификат, предложена от Гърция. Още много е рано да говорим за такъв тип документ, който да е свързан с някакъв вид права на европейските граждани. Аз твърдо вярвам в свободното движение на граждани и една ваксина, щом е доброволна, тя не може да бъде обвързвана с ограничения.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос на БГНЕС по време на брифинга за разпространението на коронавируса в страната.

В отговор на друг въпрос на БГНЕС, свързан с плана за ваксинация на педагогическия и непедагогическия персонал в детските градини, Ангелов припомни, че те са част от втора фаза на ваксинирането.

От понеделник стартираме ваксинирането от втора фаза само в областите, където са достатъчни количествата ваксини, заяви министърът. 21% от учителите в образователните институции са заявили желанието си да се ваксинират на този етап.

В Бургас има готовност да започне ваксинацията на учители и на ползватели в домове за възрастни хора, съобщи още Ангелов и добави: Двете фази на ваксиниране ще вървят синхронно.

Както вече стана ясно някои практически занятия за ученици от 5 до 12 клас и за студенти ще бъдат възстановени в присъствена форма, а заповедта за това ще бъде издадена утре – петък, 15 януари. Ще бъде възстановен плановият прием и лечебна дейност, като задължително за прием е тест за коронавирус.

Държим на два стълба в държавата – образование и здравеопазване, затова разхлабваме мерките в тази посока, каза още Костадин Ангелов.

Здравният министър подчерта, че всеки човек, който е здрав може да бъде ваксиниран. Колективният имунитет, който трябва да достигнем, не може да се случи без ваксина.

Политиците да спрат да експлоатират темата за изборите. Изборите ще дойдат, ако продължим да мислим само за тях, а не за здравето на хората, ще трябва да избираме нов народ. Разполагаме с достатъчно количество ваксини, увери още министър Ангелов.

Виждам опитите да се прокара, че България няма достатъчно ваксини. Това категорично не е вярно. Държавата е осигурила и всеки един гражданин, който желае да бъде ваксиниран, ще бъде ваксиниран. Моля, всеки политик да си даде ясен отговор пред себе си – въпросът с пандемията от COVID-19, въпросът с ваксините не е въпрос, който трябва да се политизира, заяви още Ангелов.

От своя страна председателят на НОЩ и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че въпреки добрите данни за разпространението на вируса, трябва да бъдем много внимателни. Не трябва да се отслабва бдителността на всеки един български гражданин – трябва да се носят маски, да се избягват масови събирания, да се спазва дистанция, каза Мутафчийски.

Най-четени