Андреева успокои лекарите: Надлимитната дейност ще се заплати 22.05 | 17:27

Плащанията ще се извършват след решение на Надзорния съвет на НЗОК

От Филипа Тодева

Не трябва да има безпокойства относно лимитите на болниците. Това стана ясно от думите на здравния министър Таня Андреева при посещението ѝ в МБАЛ Смолян. Андреева успокои лекарите, които недоволстват, че за извършените дейности извън лимитите, няма да получат финансиране.

"В постановление 94 на МС никъде не пише, че надлимитната дейност на лечебните заведения няма да бъде платена, а се регламентира да се извършва след решение на Надзорния съвет на Касата. Правителството на Орешарски направи всичко възможно да се съберат достатъчно средства, за да бъде разплатена дейността на лечебните заведения, те получиха своето финансиране, дори много повече от 100 процента от предвидения бюджет”, заяви здравният министър.

Министърът на здравеопазването откри днес в Смолян първия за страната кабинет "Майчино и детско здраве". Такива кабинети ще бъдат създадени във всички областни центрове в рамките на Националната програма за майчино и детско здраве.

Откритият днес кабинет "Майчино и детско здраве" ще осигурява консултации по въпросите на планирането и проблемите на бременността, безопасното майчинство, репродуктивни проблеми, медико-социални и психологически проблеми при семействата и децата със специални потребности.

Андреева посочи, че се предвижда националната програма за майчино и детско здраве да се увеличава и надгражда всяка следваща година. Обмисля се в бъдеще с финансиране по Оперативна програма "Развитие на селските райони" да се изградят патронажни центрове в страната.

Водещи

Най-четени