Андреева ще кара държавните служители да си плащат здравните осигуровки 07.04 | 10:13

Тежка година за касата предрече министърът

От Христина Рафаилова

Служители в администрацията да си плащат здравните осигуровки, а на както досега те да се покриват от държавата. С тежката задача да промени законодателството в тази посока се нае ресорният министър Таня Андреева.

Тя заяви пред БНР, че е готова да инициира изменения, с които държавните служители да се задължат сами да плащат осигуровките си. 

"Това ще бъде включено във втория пакет от законодателни промени. Той ще бъде свързан и с преструктуриране в болничната помощ. До края на годината ще влезе в парламента", каза здравният шеф. 

Тя коментира тъжната статистика, че българите дават най-много от собствения си джоб за здравеопазване в ЕС. Андреева заяви, че разходите ни могат да бъдат намалени до минимум само ако всички покриваме здравните си вноски.  

Друг начин бил да се въведе вторият стълб на здравното осигуряване, за дейностите извън основния пакет, които касата покрива.

Здравеопазването у нас пак не му излезе късмета и го чака тежка година, стана ясно от  думите  й. Тя призна, че следващите месеци ще бъдат изключително трудни за НЗОК. Шефът на здравното ведомство за пореден път обясни, че ресурсът, с който разполага фондът, едва ли ще достигне за изплащането на извършените от болниците дейности.

Министърът коментира, че касата  е минала на "ръчно управление ", т.е. всеки месец да се следи разходът за болнична помощ, да се преценяват дефицитите и излишъците, ако има такива. 

Въпреки тежкото състояние на НЗОК е рано да се говори за актуализация на бюджета, смята Андреева. Първо трябва да се види финансовото й състояние през първите шест месеца на годината и тогава да се мисли за корекции. 

Министърът добави обаче, че не изключва да се стигне до актуализация

Андреева уточни, че кандидатите за директор на Фонда за лечение на деца са двама: Искрено се надявам да има кандидат, който да може да се справи с новите предизвикателства във Фонда", добави тя. 

Водещи

Най-четени