Анемии се отключват през есента 01.11 | 11:44

В сезон хората наблягат на консервирани и мазни храни за сметка на минералите, предупреждават от Българското хематологично дружество

От Ани Романова

Есента отключва анемии. Причината е, че в този сезон хората променят хранителния си режим и все повече наблягат на консервирани и мазни храни за сметка на минералите, предупреждават от Българското хематологично дружество, пише "Монитор".

Обикновено когато говорим за здравословно хранене, имаме предвид достатъчния прием на витамини. Безспорно те са полезни за нашите органи и системи, но има още редица елементи, без които здравето ни ще бъде подкопано.

Желязо – без него метаболизмът ни се забавя, намалява кръвотворенето на червените кръвни телца. Кожата става суха, ноктите започват да се чупят, а косата да цъфти и да пада повече от обичайното. Тези външни признаци подсказват, че този елемент вероятно не достига на организма ни. Ако дефицитът продължи по-дълго време, се нарушава производството на хормоните и транспортирането на кислорода към тъканите. Анемията е логичният резултат. За да не стигнем до това положение, жените трябва да приемат дневно 18 мг желязо, а мъжете 8 милиграма. Причината е, че едните губят много от него по време на месечния си цикъл, докато другите също губят, но по-малки количества с дефекацията. В 100 г стриди има 7 мг желязо, в 100 г говеждо месо – 2,6 мг, а в 100 г пилешки дробчета – 17 милиграма.

Калий – той е естественият балансьр на кръвното налягане, водния баланс в организма, работата на нервните клетки и мускулите. Дефицитът му води до чупливи кости – остеопороза и бъбречна недостатъчност. Когато приемът на калий не е достатъчен, е възможна депресия или невроза. Лекарите сочат като причини нездравословното хранене и недостатъчният прием на млечни продукти, тъй като те са богати на този елемент. В последните години възникна теория, че постоянната употреба на полуфабрикати и стресът буквално го унищожават в организма. Колкото и да е чудно, сушените кайсии са богати на калий, а също така картофите и спанакът. Тези продукти подпомагат и правилната работа на кръвоносната система.

Витамин D – без него не могат да се усвояват калият и магнезият. Когато той е в достатъчни количества, имунитетът е силен, работоспособността е повишена. Ако обаче е в дефицит, простудите са често явление, както и безсънието и остеохондрозата. Дневният прием трябва да бъде между 10 и 20 милиграма. Подходящи продукти са сьомга и всякаква друга консервирана по-мазна риба.

Калций – той е отговорен за здравите зъби и кости, както и за добрата работа на мозъка. Същевременно този елемент е водещ при съсирването на кръвта. Когато не достига, кариесите стават повече, явява се сърдечна недостатъчност и остеохондроза. И тук небалансираното хранене е основната причина. От него са необходими по 1 – 1,2 г дневно. Богати на калий продукти са броколите, маковите семенца и бадемите.

Целулоза – тя не е химичен елемент, но без нея човешкият организъм страда, тъй като точно тя е отговорна за микрофлората, намаляването на кръвната захар и регулярното очистване на организма. Когато целулозата не достига, е възможна появата на захарен диабет, лошият холестерол се повишава, стомахът става нередовен. В резултат организмът задържа токсини, които попадат и в кръвта.

За избягване на тези състояния се препоръчват сурови плодове и зеленчуци, както и черен хляб със семена. Трябва да се избягват тестените храни от бели брашна и захарните изделия. Препоръчителната дневна доза целулоза е от 21 до 38 грама. Добър източник са фасулът, киноата, елдата, зелето, репите, салатите и всички плодове.

Водещи

Най-четени