Антибиотиците все по-малко ни действат 17.11 | 19:45

25 хил. европейци годишно умират по причина, че лекарствата вече не им действат

От Андриян Георгиев

Всяка година в Европейския съюз близо 25 хил. души умират вследствие на инфекции, причинени от резистентни към лекарства бактерии, а разходите, свързани с медицинските грижи и загубата на производителност надхвърлят 1,5 млрд. евро. Това прави антимикробната резистентност все по-сериозен здравен проблем в ЕС, съобщават от Европейската комисия (ЕК). 

Във връзка с това ЕК имала цялостен план за действие срещу антимикробната резистентност, съдържащ 12 конкретни действия за следващите 5 години, които да бъдат предприети в тясно сътрудничество с държавите-членки.

Данните относно антибиотичната резистентност в ЕС, публикувани днес от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), показват, че резистентността към разработените като последно средство за лечение антибиотици нараства в Европа. Така например резистентността към патогенни организми, които често причиняват пневмония и инфекции на пикочните пътища в болниците, нараства на територията на Европа и вече е факт в редица държави.

Европейските специалисти предвиждат поемането на гаранции, че антимикробните средства се използват по подходящ начин и при животните, предприемането на профилактика на микробните инфекции и ограничаване на тяхното разпространение, разработване на нови ефикасни антимикробни средства или алтернативи за лечение, сътрудничество с международни партньори, подобряване на наблюдението в хуманната и ветеринарната медицина.

Сред предвидените мерки е повишаването на осведомеността за правилното използване на  антимикробните средства, промяна на законодателната рамка на ЕС  за ветеринарните лекарства и медикаментозните фуражи, въвеждане на препоръки за разумно използване на антимикробните средства във ветеринарната медицина, повишена профилактика и контрол на инфекциите в болниците. 

От ЕК припомнят, че антимикробните средства включват антибиотиците, които са от решаващо значение за лечението на хората и животните, и могат да се използват също така като дезинфекционни и антисептични средства, както и като други хигиенни продукти. Използването им понижи значително опасността от инфекциозни заболявания. Без антибиотиците медицината е немислима, като те се използват при широко разпространени процедури като трансплантации и химиотерапия.

С течение на годините обаче бактериите станаха резистентни към антибиотиците, като тази резистентност се проявява при вътреболнични инфекции, инфекции на дихателните пътища, менингити, диария и предавани по полов път инфекции. Резистентните бактерии могат да се предават от животните на хората чрез хранителната верига или посредством пряк контакт.

През 90-те години на миналия век антимикробната резистентност беше призната за сериозна заплаха за общественото здраве. 

Водещи

Най-четени