Апаратура от ново поколение в бургаска болница 15.09 | 19:22

Някои от апаратите ще правят за минути изследвания, които в момента отнемат дни

От Кремена Бедерева

С апаратура от последно поколение ще бъде оборудвана новата болница в к-с "Меден рудник”, съобщиха от община Бургас.

Инвеститорът на обекта д-р Пенко Пенков представи техниката, с която ще се работи в отделенията, кабинетите и клиничната лаборатория на Многопрофилната болница за активно лечение и медицинския център.

Всички те ще разполагат с оборудването, което се изисква от здравноосигурителната каса, но в последен вариант на техниката. Някои от апаратите ще правят за минути изследвания, които в момента отнемат дни.

Общината е готова да предостави преференции на видни медицински специалисти, които ще дойдат да работят в Бургас. От своя страна д-р Пенков съобщи, че вече се водят разговори с хабилитирани лица от София, които да идват в новата болница, както и да правят консултации online при по-сложни случаи.

Инвеститорите и кметът се договориха община Бургас да помогне да се издирят всички бургаски студенти по медицина и стоматология, независимо дали следват у нас или в чужбина, и да им се предложи да завършат специализацията си и да останат да работят тук.

"Имаме амбицията с построяването на болницата да се промени картата на лечебната мрежа за цяла Югоизточна България и да се повиши конкурентното ниво на лечебните заведения в Бургас”, заявиха още от фирмата-инвеститор.

От там планират до края на месец октомври да предадат сградата на медицинския център, а до Нова година да е готов Акт 16 за цялата болница. След това ще бъде входирана молба в Министерство на здравеопазването за издаване на разрешение за работа на лечебното заведение.

Чрез публично-частно партньорство в к-с "Меден рудник” са построени многопрофилна болница (9 декара) с медицински център (5 декара) - две сгради с топла връзка между тях. Община Бургас предостави свой терен, а инвеститорът построи сградите.

Презентацията на новата техника се проведе в община Бургас в присъствието на кмета Димитър Николов, зам.-кметовете по здравеопазване и финанси д-р Лорис Мануелян и Красимир Стойчев, представители общинска администрация, Регионалната здравноосигурителна каса и Регионалния център по здравеопазване, общински съветници.

Водещи

Най-четени