Ароматните свещи по-опасни от цигарите 12.07 | 07:21

Най-сериозни притеснения предизвикват евтините ароматни свещи, произведени от парафин

От Петя Михайлова

Ароматните свещи, често използвани за създаване на отпускаща и романтична атмосфера у дома, могат да имат пагубно влияние върху организма, сочи изследване, цитирано от РИА Новости.

Американски учени са доказали, че парите, отделяни при изгарянето на ароматните свещи, често са по-токсични от цигарения дим.

По правило подобни свещи се палят в лошо проветрени помещения, отделените при горенето химични вещества могат да да се натрупат в стаята за дълго време , в резултат на което се увеличава риска от астма и различни кожни заболявания, вкл. екзема.

Най-сериозни притеснения предизвикват евтините ароматни свещи, произведени от парафин. Температурата на горене на подобни свещи не е особено висока, за да се унищожат вредните вещества.

По-скъпите свещи, произведени от натурални вещества и етерични масла, рядко могат да бъдат заплаха за здравето.

Отделна опасност могат да представляват фитилите на свещите. Обикновеният фитил, направен от плетени влакна, се счита за най-малко опасен, въпреки че изгаря по-лошо от фитила, в чиято вътрешност има тел. Тези фитили са най-устойчиви, но при тях нивото на отделяните вредни вещества е значително по-високо.

Водещи

Най-четени