Атанасова: Намалението на отстъпките не може да застраши аптеките 11.07 | 12:46

Пациентските организации са застанали зад идеята на МЗ

От Ивелина Георгиева

На заседание на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз ще бъде дискутирана ситуацията с търговските отстъпки за търговците на едро и дребно, стана ясно тази сутрин (11 юли).

Спорните текстове, за които фармацевтите смятат да протестират, е намалението с 2 процентни пункта на търговските отстъпки за търговци на едро и дребно.

Здравният министър Десислава Атанасова обаче обясни след края на правителственото заседание, че има три продуктови групи лекарства – от 0 до 10 лева, от 10 до 30 лева и над 30 лева. За всяка една от тях надценката ще се отрази по различен начин. В първата ценова група намалението с 2 процентни пункта ще бъде в рамките на стотинки, изчисли здравният министър. А в третата група – намалението ще бъде драстично усетено от пациентите – с 10 или повече лева, в зависимост от самия продукт.

За Атанасова намалението не може сериозно да застраши финансовото състояние на аптеките. Утре (12 юли) ще има и среща с всички заинтересовани страни, допълни тя. Всички пациентски организации вече са обявили, че застават зад предложението за намаляване на надценките, допълни още тя.

Анализите на Комисията по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, която работи в момента, показват, че има сериозни намаления на цените, а за някои продукти то е около 300 лева спрямо цената от март, обясни още здравният министър.

Водещи

Най-четени