Атанасова даде срок до края на август на кардиоболницата в Търново 28.07 | 18:23

Дотогава трябва да се намерят други помещения, за да може болницата да продължи да раоти

От Таня Георгиева

До края на август е срокът, отпуснат на Кардиологичната болница във Велико Търново, да си намери други помещения, ако иска да продължи с дейността си.

Това решение обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, след почти двучасова среща с народните представители Евгени Стоев и Мирослав Петков, председателя на Великотърновския Общински съвет Николай Ашиков и група съветници.

През 2008 г. частната структура сключва договор с МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", в който има клауза да не се плаща наем в рамките на две години, срещу подобряване на материалната база. С приетия през 2010 г. Закон за лечебните заведения се забранява на една и съща територия провеждат дейности две търговски дружества. От март клиниката владее имот, за който не плаща наем, поради изтичане на договора, обясни Атанасова.

Тя заяви, че са направени много отстъпки на кардиоболницата, с цел защита правата на пациентите, но законът не може да се нарушава. Срокът, в който клиниката трябва да преустанови приема на нови пациенти, а приетите да бъдат изписани, е до края на следващия месец.

В Областната болница има оборудван инвазивен сектор, където пациентите могат да получат помощ и това гарантира запазването на правата им, допълни здравният министър.

"Кметът Даниел Панов е предложил на ръководството общинска сграда, в която да се настанят, но те са отказали. Смятам, че имаме всички основания да предприемем действия спрямо некоректните наематели", категорична бе Десислава Атанасова.

Тя не даде категоричен отговор дали, ако Кардиологичната клиника не изпълни предложените варианти, ще бъде затворена.

На срещата бяха обсъдени и варианти за установяване статута на терени на МБАЛ, като един от тях е Община Велико Търново да придобие земя и сгради, собственост на болницата, срещу акциите си в здравното заведение, които след това да бъдат предоставени на Кардиологичната клиника, допълва още Север.бг.

От две седмици експерти работят по проблемите, натрупани през годините, но до края на август работните групи трябва да установят статута на терените, които са около 50 дка.

 

Водещи

Най-четени