Атанасова зове лекарите от Кръвните центрове да не напускат 13.11 | 15:00

Било важно за националната сигурност да има работещи специалисти

От Диана Цветкова

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова апелира лекарите от Кръвния център във Варна да преосмислят решението си за масово напускане.

Като аргумент срещу решението на медиците, които са недоволни от ниските си заплати, Атанасова обвърза доставките на кръв за болниците с националната сигурност.

"Наистина е от значение за националната сигурност да има достатъчно кръвни продукти и достатъчно специалисти, които да работят с тях", изтъкна министърът при посещение в Благоевград.

На въпрос какви действия предвижда здравното ведомство за решаване на проблемите в кръвните центрове, Атанасова каза, че днес ще се срещне с директора на Кръвния център във Варна, който в момента е в столицата.

"Ще разговарям с нея, а тя ще предаде на всички работещи във Варна какво може да направи министерството на здравеопазването", обясни стратегията си Атанасова.

Основното искане на медиците от Варна и на колегите им от Кръвния център в Стара Загора, които групово подадоха оставки, е 40% от изработените от тях пари да се връщат обратно в центровете и да отиват за допълнително материално стимулиране. Причината е, че иначе заплатите им са много ниски и дори влязлото в сила 16-процентно увеличение не помага за сериозното им повишаване.

Сега Десислава Атанасова припомни, че държавните служители (каквито са и работещите в кръвните центрове) вече не получават допълнителното материално стимулиране, което бе премахнато от закона след скандала с чиновническите бонуси.

Единственият начин да се промени нещо в заплащането на медиците е да се преразпределят средства от бюджета на здравното министерство, като министърът изрази надежда догодина да има едно увеличение на възнагражденията им.

До края на тази година обаче няма възможност лекарите да получат нещо повече.

Водещи

Най-четени