БГ чушките - витаминозма бомба, но само за някои 22.08 | 16:52
Пиперът е зеленчук, който идва в Европа от Северна Америка, а днес вече си е спечелил заслужена популярност. Той се приготвя на скара, пълнен с месо или зеленчуци, печен, осолен, сушен, маринован... И макар пиперът по принцип да не се различава, този, произведен в България има много по-добри вкусови характеристики и ползи, които го правят желания продукт във всяка балансирана диета.
Калорично съдържание на българския пипер
В 100 грама суров пипер се съдържат само 29 калории. Но българският пипер е полезен не само за поддръжниците на диети. Факт е, че зеленчукът съдържа аминокиселини, мастни киселини, много калий, калций, магнезий и желязо, които са необходими на всеки човек.
Концентрацията на веществата във всеки тип български пипер е различна. Така например в червния зеленчук има много ретинол, който е полезен за зрението. Жълтият има повече калий, който е полезен за правилното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове. Зеленият пък съдържа голям брой фитостероли, които отделят холестерола.
ПОЛЗИ ОТ РЕДОВНАТА КОНСУМАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ПИПЕР:
- Укрепване на имунитета, дължащо се на голямо количество аскорбинова киселина
- Нормализиране на кръвното налягане
- Стабилизиране на сърдечно-съдовата система
- Нормализиране нивото на хемоглобина поради наличието на желязо
- Изхвърляне на отровни и опасни вещества от тялото
- Запазване на зрението
- Намаляване на вероятността от тумори
- Стабилизиране на нервната система поради наличието на витамини от група В.
- Дава на кожата, косата и ноктите здрав блясък благодарение на витамин А.
Въпреки впечатляващия списък от полезни свойства, българските чушки не могат да бъдат препоръчани на всички. Хора със стомашна язва, гастрит, хемороиди или бъбречни заболявания ще трябва да се откажат от тях. А за онези късметлии, които нямат противопоказания, българският пипер ще бъде отлично допълнение към ежедневната диета.
Разбира се, кой от нас не харесва пълнени или мариновани чушки? Но за максимална полза, е по-добре просто да нарежете чушката на прясна салата. В края на краищата, след термична обработка продуктът губи половината от полезните си свойства.
Малко хора знаят, но ядрото на пипер също може да бъде полезно. Просто изсушете семената, смелете ги в кафемашина и можете да ги използвате като ароматна подправка за супи, зеле, сос и други зеленчукови ястия, съветва zdrave.to.
Водещи
-
Парламентът решава съдбата на кабинета "Желязков" днес
Депутатите обсъждат и първите бюджети в евро за 2026 година
11.12 | 08:31
-
20 задържани на антиправителствения протест в столицата
Един от тях бил с нож и бокс, а друг - обявен за издирване
10.12 | 21:00
-
Акад. Иван Илчев: Това е протест против морала на българските политици
Той смята, че за управляващите е по-изгодно да представят народното недоволство като като...
10.12 | 20:30
Най-четени
-
Президентът Радев: Хората изпревариха парламента и гласуваха недоверие на кабинета
По думите му протестът е родил „широк народен консенсус анти-мафия“, който надхвърля...
10.12 | 23:01
-
Парламентът решава съдбата на кабинета "Желязков" днес
Депутатите обсъждат и първите бюджети в евро за 2026 година
11.12 | 08:31
-
Борисов: След 1 януари ще говоря за оставки и протести
"Надявам се на 1 януари всеки българин да може да си изтегли парите от банкомата в евро", каза...
10.12 | 09:45
-
Край на дебатите: Гласуват вота на недоверие към кабинета утре (ОБЗОР)
Вотът е внесен от ПП–ДБ и е подкрепен от депутатите на АПС и МЕЧ, а темата е „Провал в...
10.12 | 14:30