БГ чушките - витаминозма бомба, но само за някои 22.08 | 16:52

От Ани Романова

Пиперът е зеленчук, който идва в Европа от Северна Америка, а днес вече си е спечелил заслужена популярност. Той се приготвя на скара, пълнен с месо или зеленчуци, печен, осолен, сушен, маринован... И макар пиперът по принцип да не се различава, този, произведен в България има много по-добри вкусови характеристики и ползи, които го правят желания продукт във всяка балансирана диета.

Калорично съдържание на българския пипер

В 100 грама суров пипер се съдържат само 29 калории. Но българският пипер е полезен не само за поддръжниците на диети. Факт е, че зеленчукът съдържа аминокиселини, мастни киселини, много калий, калций, магнезий и желязо, които са необходими на всеки човек.

Концентрацията на веществата във всеки тип български пипер е различна. Така например в червния зеленчук има много ретинол, който е полезен за зрението. Жълтият има повече калий, който е полезен за правилното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове. Зеленият пък съдържа голям брой фитостероли, които отделят холестерола.

ПОЛЗИ ОТ РЕДОВНАТА КОНСУМАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ ПИПЕР:

  • Укрепване на имунитета, дължащо се на голямо количество аскорбинова киселина
  • Нормализиране на кръвното налягане
  • Стабилизиране на сърдечно-съдовата система
  • Нормализиране нивото на хемоглобина поради наличието на желязо
  • Изхвърляне на отровни и опасни вещества от тялото
  • Запазване на зрението
  • Намаляване на вероятността от тумори
  • Стабилизиране на нервната система поради наличието на витамини от група В.
  • Дава на кожата, косата и ноктите здрав блясък благодарение на витамин А.

Въпреки впечатляващия списък от полезни свойства, българските чушки не могат да бъдат препоръчани на всички. Хора със стомашна язва, гастрит, хемороиди или бъбречни заболявания ще трябва да се откажат от тях. А за онези късметлии, които нямат противопоказания, българският пипер ще бъде отлично допълнение към ежедневната диета.

Разбира се, кой от нас не харесва пълнени или мариновани чушки? Но за максимална полза, е по-добре просто да нарежете чушката на прясна салата. В края на краищата, след термична обработка продуктът губи половината от полезните си свойства. 

Малко хора знаят, но ядрото на пипер също може да бъде полезно. Просто изсушете семената, смелете ги в кафемашина и можете да ги използвате като ароматна подправка за супи, зеле, сос и други зеленчукови ястия, съветва zdrave.to.

Водещи

Най-четени