БЛС: 505 млади лекари са избягали в чужбина за година 14.12 | 15:56

284 доктори специалисти и 221 прясно дипломирани са избрали гурбет навън

От iNews.bg

От началото на 2015 г. 505 лекари са получили сертификат за работа в чужбина от Българския лекарски съюз (БЛС). От тях заминалите зад граница специалисти са 284, а младите медици без специалност 221 души, съобщиха от организацията.

Според съюза тенденцията е негативна и показва леко увеличаване на броя на бягащите от страната млади доктори. Още по-тревожен бил фактът, че голяма част лекарите-гурбетчии са току-що дипломирани, посочват от БЛС.

Статистиката на Министерството на здравеопазването обаче показва оптимистична тенденция от началото на годината. Многократно зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е заявявал, че след предприетите от държавата мерки за задържане на прясно дипломираните лекари, изтичането на медицинските кадри навън е намаляло драстично.

За четвърта поредна година съюзът отпуска едногодишни стипендии на млади лекари-специализанти и редовни докторанти в размер на 400 лв. месечно. Това са част от мерките на организацията за мотивиране на младите лекари да останат и практикуват в България.

През първата година от стартирането на проекта са връчени едва 11 стипендии. През 2013 г. броят им достигна 56 души, през 2014 г. са били 52-ма, а тази година БЛС осигури средства за 61 стипендии, уточниха от организацията.

 

 

Водещи

Най-четени