Бавен метаболизъм - дълги старини 02.05 | 07:40

В рамките на 21 дни учените измервали колко бързо храната се превръща в енергия за денонощие при всеки един от доброволците

От Кремена Бедерева

Тези, които изгарят калориите по-бавно, живеят по-дълго. До този извод са стигнали група учени, цитирани от британските вестници.

Оказва се, че способността да поглъщаш торти, без да се притесняваш, че ще качиш килограми, не е чак толкова добре. Американски учени са направили проучване сред 600 доброволци. Така те доказали, че има връзката между бързото превръщане на храната в енергия и продължителността на живота.

Предходно проучване показало тази връзка при животните. Но за подобна зависимост при хората има съвсем повърхностни доказателства.

В рамките на 21 дни учените измервали колко бързо храната се превръща в енергия за денонощие при всеки един от доброволците. Освен това изчислявали колко е минималната енергия, необходима на организма, за да поддържа функциите на белите дробове и сърцето.

Оказало се, че доброволците с по-бърз метаболизъм живеят по-кратко в сравнение с останалите заради повишения риск от увреждане на органите.

Настоящото проучване обаче не важи за изгарянето на калории чрез физическо натоварване. "Подобна активност със сигурност е полезна за здравето”, посочват лекари.

С други думи хората с бавен метаболизъм не могат да разчитат само на това, за да живеят дълго, защото затлъстяването увеличава значително вероятността от сърдечни болести, инфаркт и рак.

Водещи

Най-четени