Балтов: Проблемът дойде заради хора, които не носят маски и не мислят за другите 25.11 | 20:00

Мерките не са закъснели, не са хаотични, имаме ясен план за действие, казва шефът на „Пирогов“

От iNews.bg

Не сме закъснели със затягане на мерките. Имаме много ясен и точен план какво трябва да се случи и кога - щом новозаразените нараснаха над 600 на 100 000 население, ние веднага алармирахме и поискахме това да се случи.

Това заяви в студиото на БНТ директорът на "Пирогов” - проф. Асен Балтов.

Той отхвърли твърденията, че се действа хаотично и без план.

"Натискът върху здравната система изведнъж стана огромен и то става огромен благодарение на това, че отново има недоволни, има без маски, има хора, които не мислят отговорно за здравето си и здравето на другите”, подчерта проф. Балтов и призова да се замислим защо системата се оказа под такъв натиск и кой е виновен за това.

По думите му през трите дни на интензивни разговори за решението за затягане на мерките политиците не са успели да се наложат.

"Това, което се предприема в момента в България, е много по-елегантно, по-добре измислено, за да има баланс и всички да останем доволни”, заключи проф. Балтов.

Според него резултатът от новите мерки ще е спад в броя на новозаразените, отслабване на натиска върху здравната система.

"Това ще ни даде възможност за глътка въздух, ще ни даде възможност за хубави коледни и новогодишни празници, ще ни покаже, че като спазваме мерките и сме отговорни, единни и солидарни, ще успеем да преборим вируса”, добави той.

Проф. Балтов увери, че в Националния оперативен щаб вече се обсъждат и детайлите на плана за провеждане на ваксинация.

"Не на последно място, което е много важно, в най-скоро време ще започне едно добро обяснение защо трябва да се ваксинираме, каква е целта на тази ваксинация”, отбеляза той.

Водещи

Най-четени