Бебе почина заради недостиг на 16 хил. евро 05.03 | 09:41

Проблемът е, че държавата отделя максимално 180 хил. лева на дете

От Андриян Георгиев

6-месечното болно момиченце Мерве Джебир си отиде заради липсата на 16 хил. евро. Бебето е починало, докато родителите му са се опитвали да съберат сумата. 

Детето е страдало от комбиниран имунен дефицит, което значи, че имунната му система почти не е работела. Лекарите са били категорични, че детето трябва да замине спешно в чужбина за костно-мозъчна трансплантация.

Родителите се обръщат към Фонда за лечение на деца в чужбина и започва процедурата. Държавата обаче е определила 180 хил. лв. лимит на отпусканите средства за едно дете.

Останалата сума трябва да я осигурят родителите. Ала на родителите са необходими 22 дни, за да наберат средствата. Точно това време се оказва фатално за малката Мерве Джебир.

Позицията на държавата е, че има лимит, за да може да се лекуват повече деца.

Обаче според Деси Кормузова от save-darina.org това не е вярно.

Децата, които се нуждаят от лечение в чужбина годишно, са не повече от 500. От тях 10 най-много надвишават лимита, твърди Деси Кормузова. От ефира на bTV тя призова незабавно да се махне този лимит, защото той не носи икономическа изгода и не е от полза за никого.

При бюджет на фонда от 9 милиона, дотук са спестени 100 000 лева, посочи Кормузова. По думите ѝ още две дечица са пострадали от лимита. 

25 000 евро пък не достигат на 3-месечно момченце от Пловдив за трансплантация. Александър Николов е само на три месеца, но е с извънредно рядката диагноза атрезия на жлъчните пътища. Преди месец претърпява операция, при която става ясно, че спасението за него е чернодробна трансплантация. А тя може да бъде извършена единствено в чужбина.

Родителите са проучили, че подобна трансплантация в Германия струва около 115 000 евро, което значи, че те трябва сами да съберат недостигащите близо 25 000 евро. А малкият Александър трябва да бъде опериран в рамките на не повече от 3 месеца.

Родителите все още не са открили дарителска сметка на сина си, защото чакат разрешение от Фонда за лечение на деца, че парите ще им бъдат отпуснати. А всяко забавяне може да струва живота на малкия Александър.

Водещи

Най-четени