Бебетата крият лек срещу СПИН? 06.03 | 12:27

Учени вярват, че някой ден коварният вирус ще бъде победен

От Христина Рафаилова

Бебета са надеждата за по-доброто бъдеще на света. Ако някой се съмнява в това, историята на две пеленачета със сигурност ще променят мнението му. 

Лекарите регистрират втори случай на новородено с ХИВ, което след лечение е в ремисия.

Докторите разкриват, че бебе, родено с вируса на СПИН в Лос Анджелис, е било лекувано веднага след раждането, вследствие на което то е в ремисия. Първият регистриран случай е на новородено в Мисисипи. В момента то е на 3,5 години и вече не е ХИВ позитивно, въпреки че от 2 години не е подлагано на никаква терапия, пише Washington Post.

В организма на бебето в Лос Анджелис също няма следи от смъртоносния вирус. Показателите на детето са много по-различни от тези на пациенти, чиято инфекция е едвам потисната от медикаментите, предписани им от лекарите. За момента лекарите не могат да кажат смело, че бебето е излекувано, но на практика това изглежда точно така. 

Друга причина за излекуването на бебета вероятно е и терапията, на която майките им са подложени по време на бременността. Двете жени, които са ХИВ позитивни, са били лекувани, преди да дадат живот на децата си. 

Специалистите са тръгнали и по друга пътека в борбата с коварното заболяване. Учени се изменили гени в кръвните клетки на 12 пациенти, като така са им помогнали да устоят на "набезите" на вируса.  

Този експеримент дава надежда, че някой ден болните от СПИН няма да се нуждаят от лекарства, за да контролират вируса в тялото си. 

Водещи

Най-четени