Безплатни ваксини срещу рак на маточната шийка за всяко 12-годишно момиче 26.09 | 10:45

Това е възрастта, при която се очаква максимална ефикасност на имунизацията срещу човешките папиломни вируси

От Кремена Бедерева

Вече е финализирана проверката на Сметната палата относно цените на лекарствените продукти. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на Шестата национална среща по проект "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”, предаде Агенция "Фокус”.

"Очаквам в петък да ми бъде връчен докладът от одитния екип, който е проверявал, всички данни и факти около повишаването на цените на лекарствените продукти”, посочи Десислава Атанасова.

"На тази среща можем да отчетем сериозен напредък – имаме национална програма за активна профилактика на рака на маточната шийка, която е приета с решение на Министерския съвет. Вече е сформиран Национален координационен съвет, а всички разговори, които касаят изработването на цялостен алгоритъм за достъпа на 12-годишните момичета до ваксината и нейното заплащане от страна на НЗОК, е в готовност.

Със започването на новия бюджет, се надяваме, че и всички допълнителни детайли вече ще са налице и съвсем скоро ще може тази ваксина да се постави от всички лекари на 12-годишните момичета, които желаят да бъдат ваксинирани”, каза министър Атанасова.

Стратегическата цел на Програмата е снижаване на заболяемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции.

Основните дейности на Програмата са насочени към осигуряване на имунизационна защита на 12-годишните момичета преди започване на полов живот, каквато е практиката в европейските държави. Това е възрастта, при която се очаква максимална ефикасност на имунизацията срещу човешките папиломни вируси.

Имунизациите с цел първична профилактика ще бъдат предхождани от широка информационна кампания, консултиране, провеждане на здравно обучение по училищата в рамките на учебната програма, срещи с родители, лични лекари, педиатри, АГ-специалисти.

Целта е да се постигне препоръчвания от експертите 75% ваксинален обхват при 12-годишните момичета, който позволява действителното ограничаване на онкогенните HPV инфекции и причинявания от тях рак на маточната шийка.

Необходимите средства за изпълнението на Програмата ще бъдат осигурявани от бюджета на Министерство на здравеопазването за съответната година. Финансирането на разходите за ваксини по Програмата ще се извършва от Националната здравноосигурителна каса чрез трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.

"Ваксината е доброволна, поставянето й става единствено със съгласието на родителите при личния лекар и е безплатна”, обясни министър Атанасова. "Ангажиментът на държавата е в годишния бюджет да има осигурени средства и за 2013 г. също ще има средства в бюджета на НЗОК”, допълни министърът.

"Ние, с общините, с училищата, работим също много добре да има информация каква е ваксината и какво съгласие трябва родителите да изразят. Надявам се, че от 1 октомври би могла да започне тази процедура”, каза министър Атанасова.

От 1 октомври личните лекари ще могат да поставят ваксини срещу рака на маточната шийка, заяви още Атанасова.

До края на годината има осигурено финансиране по националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. В бюджета на НЗОК за следващата година също ще бъдат заложени средства за осигуряване на ваксините.

По думите на министър Атанасова, ваксините ще са безплатни и ще се поставят на 12-годишни момичета. За тази процедура ще бъдат ангажирани личните лекари. Ваксината е доброволна и поставянето става само при наличието на съгласие от страна на родителите, обясни министър Атанасова.

От 1 октомври всяко 12-годишно момиче ще може да бъде ваксинирано безплатно срещу рак на маточната шийка. Държавата е осигурила 2 млн. лв. за финансирането на трите етапа на ваксинацията. От превенцията ще могат да се възползват само момичетата навършили 12 години.

Желанието за ваксинация ще се заявява на личния лекар, който ще я изисква от РЗИ. Две са фирмите, които предлагат ваксината. Родителите ще избират коя да бъде поставена на детето им, а НЗОК ще заплаща стойността. Разликата между ваксините, предоставени от различните фирми, са че едната е двувалентна (срещу 16 и 18 онкогенни вируса), а другата е четиривалентна. И двете дават над 100% защита срещу 16 и 18 онкогенни вируса, които предизвикват три четвърти от рака на маточната шийка.

 

Водещи

Най-четени