Безплатни изследвания в Ловеч за туберкулоза 21.03 | 16:50

Обучения организират и РЗИ - Ловеч, във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата

От Кремена Бедерева

Безплатни изследвания и обучения организира Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Ловеч, във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, съобщиха инспекцията.

Проявите са в рамките на националната програма за превенция и контрол на туберкулозата. Информационно-образователна кампания за ученици в основния и горния курс в областта ще се състои от 22 до 28 март.

Предвиден е и семинар на здравните специалисти от Ловеч в информационно-образователния център на РЗИ. Експерти на инспекцията и сдружението "Знание", партньор на РЗИ в кампанията, ще включат в обучителната програма млади хора в риск от социалните центрове, роми и лишени от свобода от затвора в Ловеч.

Регионалният координатор на програмата за лечение на туберкулозата д-р Любомир Божков ще организира семинар за личните лекари от общините Ловеч и Летница. От РЗИ информират, че в Ловешка област се забелязва намаляване на броя на заболелите от туберкулоза.

През миналата година в диспансерния кабинет към специализираната болница за лечение на белодробни болести в Троян са профилактирани 181 души с латентна туберкулозна инфекция.

Водещи

Най-четени