Безплатни медицински прегледи за учениците в Тервел 16.01 | 12:49

В общината започва програма за профилактика на детското здраве

От Деляна Петкова

В община Тервел ще извършват безплатни медицински прегледи за ученици. Действията са част от общинската програма за профилактика на детското здраве. За началото на прегледите съобщава зам.-кметът на общината Дияна Илиева, цитирана от БТА.

Дентални лекари ще проверят зъбния статус на учениците в общинските училища в селата Коларци, Нова Камена, Безмер, Орляк, Зърнево както и в професионалната гимназия по техника и облекло в Тервел.

Над 52 хил. лева ще бъдат вложени през тази година за подпомагане на храненето на децата в подготвителните групи, както и на учениците от първи до четвърти клас в общината, добави заместник-кметът. От финансовия ресурс ще се възползват седем училища и четири детски градини.

През миналата година близо 340 ученици от пети до осми клас в средното общообразователно училище в Тервел са били прегледани безплатно от зъболекарите. Статистиката показа 1 200 кариеса и други увреждания на постоянните зъби, разказва още Илиева.

На всички родители на прегледаните ученици общината е изпратила писма, в които е описано състоянието на зъбния им статус. В рамките на общинската програма и през новата година ще продължат занятията по лечебна физкултура в сформираните четири групи в Тервел за деца с гръбначни изкривявания и наднормено тегло.

В селата Орляк, Зърнево и Жегларци децата също ще бъдат прегледани за подобни здравословни проблеми и, ако се нуждаят, ще бъдат включени в групи за лечебна физкултура.

 

Най-четени