Безплатни стоматологични услуги в селата за социалнослаби 16.05 | 09:58

Кампанията се организира от плевенската фондация "Свети Иван Рилски"

От Кремена Бедерева

Плевенската фондация "Свети Иван Рилски" започва кампания за безплатни стоматологични услуги в селата на социалнослаби възрастни хора. Това съобщиха за БТА от инициаторите.

Фондацията, съвместно с частна болница, инвестира 25 хиляди лева за купуване на мобилен стоматологичен кабинет. В него ще работят стоматолози по договори със Здравната каса.

Линейката ще се движи в селищата по предварително съгласуван график с кметствата и здравните служби. На нуждаещите се възрастни хора медиците ще изработват безплатно зъбни протези. Проблемът е голям, защото голяма част от старите хора по селата имат стоматологични проблеми и не се хранят пълноценно, поясниха от фондацията.

Това е причината ръководството на фондацията да реши зъбните протези, които не са достъпни като средства за много от пациентите, да се изработват безплатно.

Дейността на мобилния стоматологичен кабинет ще бъде открита с ритуал на 18 май от 17.00 ч. пред болницата "Свети Панталеймон". На тържеството са поканени председателят на парламента Цецка Цачева и Десислава Атанасовая, министър на здравеопазването, уточниха от фондацията.

Водещи

Най-четени