Безплодните мъже имат повишен риск от смъртност 19.05 | 13:34

Безплодието се превръща в един от значимите здравословни проблеми

От Боян Кърпачев

Мъжете, които са безплодни поради дефекти в спермата им, изглежда са изложени на повишен риск от преждевременна смърт, според проучване, водено от изследовател в университет по медицина в Станфорд.

Проучването показало, че мъжете с две или повече нарушения в тяхната сперма имали повишен риск да умрат в рамките на период от осем години много по-рано от мъжете, които са имали нормални сперма.

Пушенето и диабетът също получили необходимото внимание в проучването, като фактори, които удвояват риска смъртност.
"Но ние видяхме, че и безплодието същото удвоява риска. Това е сравнително неизследван фактор", отбеляза водещият автор на проучването д-р Майкъл Айзенберг.

Макар и нито една аномалия в спермата сама по себе си да не прогнозира смъртност, мъжете с две или повече аномалии имат повече от два пъти по-висок риск от смърт през периода от осем години след първоначалното им откриване в сравнение с тези, които нямат такива аномалии. Колкото по-голям брой нарушения се регистрират, толкова е по-висок процента на смъртност, показва проучването.

11 935 мъже взели участие в изследването. 69 от тях починали по време на период на проследяване. Тяхната средна възраст била 36,6 години. Въпреки че имали по-висок от средния социално-икономически статус (и следвали съответно по-добри диети, имали по-високо образование и достъп до здравни грижи), те страдали от безплодие.

Независимо от това, в рамките на тази избрана група, разликата в смъртността между онези, които имат аномалии в спермата и тези, които нямат била значителна. Тези с две или повече нарушения имали повече от два пъти по-висока вероятност да умрат по време на периода на проследяване.

"Това означава, че безплодието може да се причисли към значимите общи здравословни проблеми", казва Айзенберг.

Водещи

Най-четени