Беконът - полезен за здравето? 10.04 | 10:13
Важно е обаче да не се прекалява с количество му - 2 порции седмично бекон с яйца
Всеки знае, че беконът е вреден. Наскоро дори шведски учени установиха, че консумирането само на 50 грама преработено месо на ден – еквивалент на една наденица или две парчета бекон, повишава с 20% риска от рак на панкреаса.
Друго проучване твърдеше пък, че диета с високо съдържание на преработени меса може да доведе до рак на дебелото черво и до сърдечно-съдови заболявания. Така че сутрешната английска закуска с бекон за тези, които искат да се хранят и живеят здравословно, остана само един блян.
Но сега учените твърдят точно обратното - свинското месо е несправедливо оклеветено. Оказва се, че всъщност, няколко качествени парченца бекон могат да са дори полезни за нас, ако ги консумираме в умерени количества, пише британският в-к Daily Mail.
"Свинското има лоша репутация, защото хората го свързват главно с евтините преработени колбаси, които съдържат до голяма степен неизвестни съставки или мазни части бекон", смята Кумуд Ганди - учен и основател на Академията за готвене.
"Беконът, колбасите и другите преработени продукти от свинско месо, имат добавен натриев нитрит като консервант и различни видове подобрители, които им придават солен вкус", смята пък Катрин Колинс, главен диетолог в болница "St George’s " в Лондон.
Точно тези химикали могат да образуват канцерогенно вещество в храносмилателната система, наречено нитрозамин, което е причината шведското проучване да установи малък риск от рак. Според нея това не е напълно основателно заключение, защото участниците в изследването не похапвали наденица веднъж на ден, а по-скоро прекалявали с нея.
В такъв случай свинското месо наистина може да бъде рисков фактор, но не и ако бъде консумирано в умерени количества.
Но две порции седмично - бекон с яйца, или храна с колбаси - не е установено, че представляват някакъв риск.
Проучванията също така показват, че ако пържите каквото и да е месо, овъглените вещества в него могат да причинят рак, но ако ядете колбасите на скара и с кисело мляко, бактериите, които то съдържа, ще направят канцерогените по-малко вредни.
Освен това свинското е източник на незаменими витамини и минерали, включително B6, B12, желязо, магнезий, калий и цинк, то е с високо съдържание на протеини, съдържа въглехидрати. В допълнение - ако не ядете риба или ядки, свинското месо е полезен алтернативен източник на омега 3 мастни киселини.
Парче свинско филе с размера на тесте карти (около 100 грама) ще ви даде половината от дневния ви прием на протеини и 15% от дневния ви прием на желязо. То е също така източник на цинк и витамин D.
А за да бъде с по-малко нитрити, изберете наденица с по-високо съдържание на месо - над 80 на 100 - или марка бекон, без добавена вода, тъй като те се нуждаят по-малко овкусяване.
Генералният извод от работата на учените е нещо, което всеки знае - няма вредна храна, важна е "дозата". Прекаляването с всяко нещо може да бъде опасно, а умерената му консумация – полезна.
Водещи
-
Платете битовите си сметки сега: от 29 декември до 5 януари плащането ще е затруднено
Причината е смяната на левовете с евро
27.12 | 11:15
-
Хляб и заплати разделят Европа. Къде плащат най-много за храна 2
Заплати, данъци и потребителски навици
27.12 | 10:59
-
Пухкави солени палачинки с кашкавал и пресни подправки
Днес ви предлагаме рецепта, която е едновременно лесна, ароматна и любима на малки и големи —...
27.12 | 10:45
-
Колко крачки трябват, за да „изгорим“ празничните калории от храна и алкохол
Бирата пък е на челно място в листа на напитките, за чието изгаряне е нужно най-много време –...
27.12 | 10:30
Най-четени
-
Остават пет дни от въвеждането на еврото в България
Евромонетите имат обща страна и национална страна
27.12 | 09:45
-
Платете битовите си сметки сега: от 29 декември до 5 януари плащането ще е затруднено
Причината е смяната на левовете с евро
27.12 | 11:15