Беконът - полезен за здравето? 10.04 | 10:13

Важно е обаче да не се прекалява с количество му - 2 порции седмично бекон с яйца

От Виолета Малинкова

Всеки знае, че беконът е вреден. Наскоро дори шведски учени установиха, че консумирането само на 50 грама преработено месо на ден – еквивалент на една наденица или две парчета бекон, повишава с 20% риска от рак на панкреаса.

Друго проучване твърдеше пък, че диета с високо съдържание на преработени меса може да доведе до рак на дебелото черво и до сърдечно-съдови заболявания. Така че сутрешната английска закуска с бекон за тези, които искат да се хранят и живеят здравословно, остана само един блян.

Но сега учените твърдят точно обратното - свинското месо е несправедливо оклеветено. Оказва се, че всъщност, няколко качествени парченца бекон могат да са дори полезни за нас, ако ги консумираме в умерени количества, пише британският в-к Daily Mail.

"Свинското има лоша репутация, защото хората го свързват главно с евтините преработени колбаси, които съдържат до голяма степен неизвестни съставки или мазни части бекон", смята Кумуд Ганди - учен и основател на Академията за готвене.

"Беконът, колбасите и другите преработени продукти от свинско месо, имат добавен натриев нитрит като консервант и различни видове подобрители, които им придават солен вкус", смята пък Катрин Колинс, главен диетолог в болница "St George’s " в Лондон.

Точно тези химикали могат да образуват канцерогенно вещество в храносмилателната система, наречено нитрозамин, което е причината шведското проучване да установи малък риск от рак. Според нея това не е напълно основателно заключение, защото участниците в изследването не похапвали наденица веднъж на ден, а по-скоро прекалявали с нея.

В такъв случай свинското месо наистина може да бъде рисков фактор, но не и ако бъде консумирано в умерени количества.

Но две порции седмично - бекон с яйца, или храна с колбаси - не е установено, че представляват някакъв риск.

Проучванията също така показват, че ако пържите каквото и да е месо, овъглените вещества в него могат да причинят рак, но ако ядете колбасите на скара и с кисело мляко, бактериите, които то съдържа, ще направят канцерогените по-малко вредни.

Освен това свинското е източник на незаменими витамини и минерали, включително B6, B12, желязо, магнезий, калий и цинк, то е с високо съдържание на протеини, съдържа въглехидрати. В допълнение - ако не ядете риба или ядки, свинското месо е полезен алтернативен източник на омега 3 мастни киселини.

Парче свинско филе с размера на тесте карти (около 100 грама) ще ви даде половината от дневния ви прием на протеини и 15% от дневния ви прием на желязо. То е също така източник на цинк и витамин D.

А за да бъде с по-малко нитрити, изберете наденица с по-високо съдържание на месо - над 80 на 100 - или марка бекон, без добавена вода, тъй като те се нуждаят по-малко овкусяване.

Генералният извод от работата на учените е нещо, което всеки знае - няма вредна храна, важна е "дозата". Прекаляването с всяко нещо може да бъде опасно, а умерената му консумация – полезна.

 

Водещи

Най-четени