Белият дом обяви война на устойчивите бактерии 30.03 | 13:12

Петгодишният план предвижда строги медицински стандарти към прилагането на антибиотици

От iNews.bg

Администрацията на американския президент Барак Обама публикува петгодишен план за борба с устойчивостта на бактериите към антибиотици.

Само в САЩ днес такива бактерии стават причина за повече от 2 млн. тежки заболявания и 23 000 случая на смърт годишно.

Петгодишният план, предложен от президентската администрация, е призван да отслаби глобалната зависимост на медицината от антибиотици от различен спектър. Той трябва да снижи скоростта на поява на нови форми на бактериална устойчивост, от една страна, а от друга – да ускори откриването на възникващи устойчиви щамове и тяхното унищожение. Предполага се широкото взаимодействие на американските учени и медиците със специалисти от други страни.

Първа от мерките може да станат по-строгите медицински стандарти за прилагане на антибиотици – скоро на лекарите ще се налага по-пълно да мотивират всеки случай, когато предписват антибиотична терапия на своите пациенти. Отделни мерки се планират и към селскостопанските производители, използващи антибиотици в качеството на едва ли не постоянна съставка в храната на животните.

За реализацията на програмата от американския бюджет са заделени 1,2 млрд. долара – почти два пъти повече от предишните разходи за борба с бактериалната устойчивост. Първите съществени резултати администрацията на Обама очаква да получи към 2020 година.

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени