Билки бол в България, но какво ги правим? 19.06 | 16:08

България изнася 80 на сто от лечебните си растения като суровина, което означава, че едва 4-5% принадена стойност се слага върху тези ресурси

От Кремена Бедерева

България изнася 80 на сто от лечебните си растения като суровина, което означава, че едва 4-5% принадена стойност се слага върху тези ресурси. След това се връщат в страната като преработени продукти с огромна надценка, заяви Светлана Аладжем от фондацията "Информация и природозащита".

По думите й България е една от първите страни в света по износ на билки и е една от малкото, които изнасят от диворастящи находища. Тя е единствената страна в ЕС, която има специализирано законодателство в тази сфера, от 2000 г. е приет Закон за лечебните растения.

Според него всяка общинска администрация трябва да направи преглед, да се опишат находищата и видовете билки. По този повод в Ловеч бе представен изготвен специално за общината Модел на стандартен формат за раздел "Лечебни растения" към общинската програма за опазване на околната среда.

Моделът е част от проект "Модел за опазване и устойчиво ползване на лечебните растения на общинско ниво, с участието на организациите на гражданското общество, местните общности и медиите", финансиран от "Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество" на Българско-швейцарската програма за сътрудничество. Обхваща районите на Ловеч, Априлци, Севлиево и Троян.

В представения днес модел за раздела "Лечебни растения" е включена информация за находищата и пълно описание на игликата.

Предстои през следващите месеци да бъде направена оценка и на още няколко вида билки. На срещата стана ясно още, че в Ловешка и в Плевенска област има регистрирани 120 събирателни пункта за билки.

Водещи

Най-четени