Биозеленчуците - по-полезни и по-трайни 22.02 | 16:14

У нас тези продукти обаче са по-скъпи от масовите, съобщават биопроизводители

От Кремена Бедерева

Биозеленчуците съдържат по-големи количества витамин С, което ги прави по-трайни от масовите (конвенционални) зеленчуци, предлагани в търговската мрежа.

Това съобщи днес Елисавета Пъндева, експерт от Фондация "Биоселена". Тя цитира резултати от швейцарско изследване за качествата на биопродуктите.

Наличието на вторични растителни субстанции в биозеленчуците увеличава тяхното антибактериално и антиоксидантно действие, съобщи Пъндева, цитирана от БТА.

Причината е, че екологично чистите зеленчуци, за разлика от конвенционалните, се берат чак когато са напълно узрели и не се третират с препарати.

Поради ниските обороти, високият ДДС и недостатъчните държавни субсидии у нас биопродуктите обикновено са по-скъпи от масовите.

Водещи

Най-четени