Биотехнологиите ще ни лекуват в близко бъдеще 14.10 | 13:15

Разчитането на човешкия геном дава надежда на неизлечимо болни

От Ани Романова

В средата на ХХ век науката откри двойната спирала на живота – ДНК. Тя прави всеки от нас уникален, но и близък с другите живи организми на планетата. В нея са гените, определящи как изглеждаме или от какво боледуваме. Наследили сме ги от нашите родители и предци през хилядолетията, разказва Борислав Лазаров в "bTV Репортерите".

ДНК и гените съставят човешкия геном, съдържащ всички кодове за биологичното ни развитие. През 2003 г. той беше разчетен и даде надежда за лечението на много болести.

Тези знания и модерните биотехнологии разкриха най-дълбоките тайни на човешкия организъм, за да ги подчинят на здравето.

Гените на банана например са 50% идентични с човешките. Научно доказано е, че същото се отнася и за зелето. А най-много са генетичните ни прилики с шимпанзетата – около 98%.

Всеки от нас има 99,9% еднаква ДНК с останалите хора на планетата. Едва 0,1 процент ни отличава и прави неповторими. Тези сходства са заложени в човешкия геном, където са кодирани и гените, отговорни за това от какво боледуваме.

Липсите или грешките в подредбата могат да доведат до различни наследствени или придобити заболявания. Модерен начин за откриването им максимално рано се прилага успешно в най-старата АГ болница у нас – "Майчин дом". В нея се намира Националната генетична лаборатория.

В кръвта на бременната жена има ДНК, която дава информация за бебето. Проба от нея се поставя в машина, която записва събраните данни върху специален чип. След това тези данни се прочитат и обработват в друга част от системата за дородова диагностика. Засега тя е единствената на Балканския полуостров.

След разкриването на тайните в ДНК и човешкия геном, медицината има нови средства за борба със заболяванията – биотехнологиите. А те са навсякъде около нас още от зората на човечеството – дрождите и други микроорганизми, които растат по храната и в околната среда.

В медицината биотехнологиите използват живи клетки и организми, които произвеждат продукти – най-често белтъци, за въздействие върху определена болест. Колкото повече знаем за гените, толкова по-точни и щадящи пациента са подходите към неговото лекуване. Целта е да се въздейства само на засегнатите клетки и тъкани.

Биотехнологиите променят начините за лечение и на онкологичните заболявания. България е сред страните, в които те се прилагат все по-успешно и спасяват все повече човешки животи.

Онколозите се стремят да откриват колкото се може по-рано раковите заболявания, а в страни като Германия това е част от националната здравна стратегия. Там наетите работници са задължени да посещават медицински прегледи, при които се прави гастроскопия, прилагат се туморни маркери за рак на млечната жлеза и дебелото черво. Ако служителите откажат, работодателите имат право да не подновят трудовите им договори.

У нас статистиката показва, че 70% от пациентите с белодробен карцином са в трети и четвърти стадий. Част от причините са късната диагностика, замърсената околна среда и не на последно място тютюнопушенето. Американски учени доказаха, че цигарите променят и оставят тежък отпечатък върху човешката ДНК. Те увреждат над 7000 гена и допринасят за развитието на онкологични заболявания.

Бъдещето пред биотехнологиите в медицината е пациентът да бъде напълно излекуван или заболяването му да бъде овладяно и превърнато в хронично. Още една здравна технология от бъдещето предстои да бъде приложена в Националната генетична лаборатория – биопринтиране. Специалистите работят по нея заедно с колегите си от пловдивския Медицински университет.

Триизмерните принтери превръщат компютърни модели в реални предмети като наслагват термопластичен материал. На подобен принцип работят и биопринтерите, но те могат да печатат клетки, тъкани, дори човешка кожа. В специално биомастило се поставят клетки, а машината извайва от тях структурата и триизмерната форма на обектите.

Биопринтерът създава триизмерна форма на тумора – така, както съществува в организма и взаимодейства с останалите клетки. Тази технология скоро ще може да спасява човешки животи.

Сега над 500 милиона пациенти по света се лекуват с биотехнологични медикаменти. В близко бъдеще разчитането на човешкия геном и биотехнологиите ще помагат за предсказването и дори предотвратяването на конкретно заболяване.

За да стане това бъдеще реалност, са необходими още специалисти по природни науки.

Водещи

Най-четени