Бирата помага на красотата и здравето 22.05 | 19:36

Още 6 причини да обичаме бирата

От Боян Кърпачев

Ако имате нужда да разберете още 6 ползи от бирата, даваме ви ги. Освен че става за правене на прически (ако можете да изтърпите миризмата), бирата носи много ползи за здравето и красотата. Ето 6 от тях:

1. Подобрява кожата

Бирените СПА процедури са популярни в Австрия, Германия и Чехия, където клиентите се потапят в тъмна бира. "Бирата действа много добре на кожата, заради витамините и маята", споделя един от собствениците на подобен център. "Тя едновременно почиства и подхранва кожата".

Някои от салоните предлагат маски за лице направени от смлени хмел и малц, и добавени мед и топено сирене.

2. Отпуска краката

Ако не можете да си позволите цяла вана с бира, се препоръчва потапянето само на краката в леген или голяма купа. Това ще ги успокои. Предимствата идват от охлаждането и тонизирането, а недостатъците от лепкавото усещане след това.

3. Намалява риска от камъни в бъбреците

Проучване от 1998 г. на учени от Финландия установява, че мъжете намаляват риска от развитие на камъни в бъбреците с 40 на сто само с една бутилка бира на ден. Изследователите предполагат, че хмела в бирата държи калция в костите му пречи да образува камъни в бъбреците.

4. Бутилката става за масажи

Масажирайте ходилата си, като стъпите с крака на бутилка и я местите напред-назад. Друг вариант е да я поставите между плешките и опрете гръб о стената. Остава само да се раздвижите наляво-надясно. "Натискът отпуска мускулната тъкан и стимулира притока на кръв към зоната", твърди един рехабилитатор. Всъщност това е валидно и за въздържателите, които могат да използват всякаква бутилка.

5. Подобрява зрението

Една бира или чашка концентрат на ден може да се спре образуването на катаракта. Канадски учени приписват това действие на антиоксидантите в напитката. Три или повече бири на ден обаче имали обратния ефект.

6. Подобрява самочувствието

И най-накрая, но не на последно място. Пиенето на бира, дори безалкохолна такава, доказано повишава самочувствието. Проучването било сред пиещи бира и въздържатели. Половината от пиячите били подлъгани, че тяхната бира е обикновена (докато всъщност била безалкохолна). Въпреки това те се възприемали за духовити, забавни, интелигентни и хубави, също като пиещите алкохолна бира.

Водещи

Най-четени