Близо 200 е-направления за PCR-и издадоха личните лекари още преди обяд 01.12 | 15:40

Предстои разширяване на системата и за други изследвания и услуги, казва Жени Начева

От iNews.bg

Към 11:00 часа днес са издадени близо 200 електронни направления за PCR тест, около 100 общопрактикуващи лекари са се възползвали от тази възможност. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, цитирана от БГНЕС.

В кабинета на заместник-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов в 17-то ДКЦ в столицата бе направена и демонстрация как работи системата, на която присъстваха и представители на държавната фирма "Информационно обслужване, отговаряща за процеса.

"След 20 години отлагане, изчакване и анализи можем да се похвалим с тази малка първа стъпка, която направихме в електронното здравеопазване – първият опит да въведем електронното направление в медико-диагностичните дейности", посочи Начева.

Централизираният модул на системата е осигурен от Министерство на здравеопазването, а всеки личен лекар може да се свърже с него, независимо от това коя софтуерна фирма го обслужва. Направлението на хартиен носител все още остава като опция за пациента.

На този етап електронното направление обхваща PCR изследванията и част от диагностиката, свързана с COVID-лечението. Предстои обаче разширение на системата, увери заместник-министърът.

Системата покрива територията на цялата страна, но все още няма информация за издадени е-направления в някои области.

Жени Начева припомни, че след издадено направление, касата покрива разходите, а пациентът не трябва да доплаща. То ще се издава обаче при наличието на най-малко два симптома.

"Това е помощ първо на пациенти и след това на лекарите. Днес е направена първата, но много важна крачка. Благодаря на всички екипи, които работиха по разработването и въвеждането. Надявам се в най-скоро време всичките процеси в нашата система да бъдат електронизирани и дигитализирани", заяви от своя страна д-р Николай Брънзалов.

Водещи

Най-четени