Болен сте? Лекуват ви навсякъде из ЕС 24.10 | 13:01

Това ще е възможно от 25 октомври

От Кремена Бедерева

От утре, 25 октомври, пациентите ще могат свободно да се лекуват в държавите от ЕС, съобщават от Националната здравноосигурителната каса (НЗОК). 

Това става възможно, след като от утре влиза в сила Директива 2011/24/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2011 г. за упражняване на правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване, посочвата от здравната каса.

Директивата е в съответствие с решението на Съда на  Европейския съюз по делото "Кол и Декер", взето на 28 април 1998 г., с което се установява правото на пациентите да получат медицинско лечение в друга държава-членка без предварително разрешение и разходите им да бъдат възстановени в съответствие с тарифите на страната, в която са осигурени.

Тя не поставя под въпрос принципите на Регламента за координиране на системите за социална сигурност за равенство между местни и чуждестранни  пациенти на държава-членка, и Европейската здравноосигурителна  карта.

Директивата не се отнася за дългосрочните грижи, трансплантацията на органи и публичните програми за ваксинация, уточняват от НЗОК.

След предоставяне на здравните грижи, държавата-членка по осигуряване е тази, която отговаря за възстановяването на разходите на осигуреното лице при условие, че полученото лечение е предвидено в националното й законодателство.

Водещи

Най-четени