Болест, страшна като еболата, заплашва България 21.11 | 18:01

Кримската хеморагична треска се пренася по кръвен път, предупреждава специалист

От iNews.bg

България е ендемична страна на болест, много подобна на еболата. Това е кримската хеморагична треска, предупреди проф. д-р Марияна Стойчева, началник на Инфекциозна клиника в УМБАЛ "Свети Георги” в Пловдив.

Източник и преносител на инфекцията най-често са кърлежи, чиито личинки паразитират у зайци и птици, а възрастните форми – в селскостопански животни. Заразяването става посредством ухапване от заразени кърлежи.

"Разликата между двете заболявания е, че при ебола са заразни всички биологични течности на пациента, а при кримската хеморагична треска - само кръвта. Това още повече повишава възможността от заразяване. Няма принципни различия между двете болести", според проф. Стойчева, предаде агенция "Фокус".

По нейно мнение българските лекари са подготвени срещу болестта.

"За съжаление няма все още в света етиологично лечение – насочено към премахване на причината, отключваща заболяването, за да се борим срещу вируса. Затова навсякъде специалистите се борят срещу уврежданията, които той е предизвикал", обясни специалистът.

Тя предупреди още, че болните от ебола могат да попаднат навсякъде, във всяка клиника, затова специалистите трябва да са потенциално подготвени.

"В Инфекциозната клиника на най-голямата болница в Пловдив – Университетската, все още не са получени извънредно инструкции от министерството във връзка с болестта ебола.

Но клиниката разполага със специалисти, които се занимават точно с тези болести. Това е една от болестите, които се изучава и преподава и на студентите", каза проф. Марияна Стойчева.

Водещи

Най-четени