Болестите на сърцето повалят повече жени, отколкото мъже 10.05 | 20:00

Полова дискриминация имало при лечението на такива заболявания

От iNews.bg

Клишето, че жените са по-емоционални от мъжете и сърцето им се разтуптява по-лесно, се оказа безспорен факт в медицината. 

Според изследване на Френската федерация по кардиология представителките на женския пол страдат доста по-често от сърдечносъдови заболявания.   

Проучването показва, че подобни болести са причина за 42% от смъртните случаи в Европа. Във Франция проблемите със сърцето "убиват" 147 000 души, като 54 на сто от починалите пациенти са именно жени. 

Специалистите коментират, че все още се смята, че основните жертви на кардиологичните заболявания са мъжете пушачи или са наднормено тегло. Поради тази причина влиянието на сърдечните болести върху слабия пол често се подценява, коментира EurAktiv. 

Според данни от 2011 г. обаче 18% от жените са загинали от сърдечен удар, а 14% от инфаркт. 

Специалистите твърдят, че нежната част на света, често бива забравяна или слабо представена при медицинските проучвания в областта на кардиологията.  Въпреки увеличението на заболеваемостта на жените на средна възраст, те все още не получават нужното внимание на изследователите. 

Експертите твърдят, че съществува дискриминация при лечението на слабия пол. Те получавали ненавременна помощ, ако заболеят и често ставали обект на неефективно лечение, след сърдечен удар, което се наблюдавало по-рядко при пациентите мъже. 

Единият от основните виновници за кардиологичните заболявания сред жените е начинът на живот. Все повече представителки на нежния пол работят, пият и пушат наравно със силната част на света. За високата заболеваемост допринася и стресът на работното място и в семейството. 

Водещи

Най-четени