Боли ви гърбът? А дали си харесвате работата? 24.04 | 19:58

Учени откриха връзка между болежките в гърба и неудовлетвореността в офиса

От Диана Цветкова

Работата, която вършите с нежелание, може да ви се отрази физически – в изпитване на болка в гърба. Според австралийски учени при много хора, страдащи от такива болки, причината може да се окаже фактът, че са нещастни на работното си място, съобщава Daily Mail.

За да достигнат до извода, учените са интервюирали 315 души, потърсили личния си лекар заради неопределена болка в гърба. Екипът е провел срещи с тях, включително на третата, шестата и 12-ата седмица, като е оценявано и отношението им към работата.

Само при 33% от пациентите се оказало, че продължителната болка изисква лечение и става дума за заболяване, например дискова херния. Изследванията на останалите участници не установили физическа причина за продължаващата болка.

"Отношението към работното място има огромно влияние за понижаването на болката в гърба. Позитивното мислене ще накара човек да се чувства по-добре. Ако си каже: "Такъв е животът", има по-голям шанс да се справи с проблема", казва ръководителят на изследването проф. Маркъс Мелоу.

Според учения излизането в болничен при болежки в гърба не е решение, защото, веднъж останал вкъщи, за служителя става все по-трудно да се върне на работа.

"Ако служителят има възможност да промени нещо на работното си място, състоянието му може да се подобри от само себе си, защото той ще възвърне позитивното си отношение", съветва ученият.

"Да имаш някой колега, който може да те изслуша и да покаже емоционална подкрепа на работа, също е силен предпазен фактор", допълва той.

Водещи

Най-четени