Болница „Лозенец“ покривала изискванията за трансплантации* 08.03 | 14:10

Шефът ѝ доц. Любомир Спасов пък взел бонус от 15 хил. лева

От Ивелина Георгиева

Болница "Лозенец" отново покрива изискванията, които налага лицензът за трансплантации. Това стана ясно от думите на директора на болницата доц. Любомир Спасов, който даде пресконференция по заръка на премиера Бойко Борисов.

Преди седмица от Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) съобщиха, че трансплантациите в болницата са преустановени, като е отнет лиценза за работа. Последва коментар от страна на Министерството на здравеопазването (МЗ), откъдето отрекоха тази информация, като уточниха, че ИАТ не е отнемала разрешението за извършване на трансплантации в болница "Лозенец".

Според шефа на здравното заведение доц. Любомир Спасов лицензът е бил временно замразен от Изпълнителна агенция "Медицински одит", тъй като е напуснал един сърдечен хирург. В предвидения 12-дневен срок обаче нов специалист е назначен и болницата ще може да продължи с трансплантациите.

"Само 12 дни болницата не е разполага с инвазивен кардиолог", обясни доц. Спасов и увери, че в момента има петима инвазивни кардиолози в болница "Лозенец".

Ръководителят на Правителствената болница коментира още и наболялата в последно време тема за бонусите. През миналата година на персонала в "Лозенец" са били раздадени 2,5 млн. лева.

Самият доц. Спасов е получавал допълнително материално стимулиране в размер на 15 хил. лева месечно. "Аз съм получил допълнително възнаграждение в рамките на 15 000 лева на месец за допълнително положен труд като кардиохирург и като хирург", обясни още шефът на болница "Лозенец".

Заплатата му като шеф на болницата е 1000 лева, а още 600 лева той получава допълнително като декан на Медицинска академия.

През 2011 година в болницата са направени 213 сърдечни операции, с което напълно е покрит стандартът, допълни още доц. Спасов. Директорът на болницата уточни, че чернодробни трансплантации се извършват от 2004 г. и до днес са трансплантирани 89 души, сред които 22 деца и 56 възрастни. От тях 64-ма са спасени.

Първата трансплантация на черен дроб в България екипът на доц. Спасов извършва на 18.11.2004 г. на седемгодишното момиченце Памела, когато получава и лиценза си за трансплантации.

"По това време бе изключително трудно да се намери донор. Затова се е наложило да се вземе органа от жив донор, който бе бащата на момиченцето", обясни шефът на болницата. По думите му операцията на жив донор е много сложна, тъй като на операционната маса ляга един напълно здрав човек, а операция, при която няма никакъв риск - не съществува.

"Това е висшият пилотаж в хирургията", коментира доц. Спасов. В момента трансплантираната Памела се радва на изключително добро здраве и вече ходи на училище.

От 2004 г. насам трансплантатор по отношение на чернодробните операции е бил самият доц. Любомир Славов. Той има специалност по "Обща хирургия" от Медицинска академия в София, придобита през 1998 г. и по "Кардиохирургия", придобита през 2000 г.

В изискванията за трансплантации няма задължение този, които извършва трансплантацията да има специалност по детска хирургия, заяви директорът на болницата. Стандартът, който е валиден за извършване на трансплантации е стандарт номер 6 от 2007 г.

В България няма стандарт за извършване на детска чернодробна хирургия, има изисквания за обща хирургия, допълни още шефът на правителствена болница. В България също така не съществува като специалност детска съдова хирургия.

Съотношението при успешните и неуспешните операции на деца е 22 към 16, т.е., 6 деца не са имали никакъв друг шанс за оцеляване, освен трансплантация, уточни още доц. Спасов. Тези деца са били в изключително тежко състояние и всички те са имали липса на чернодробни жлъчни пътища, което води до фатален край.

От трупен донор има трансплантирани 3 деца, като едното почива от сепсис през 2011 г., а другите две са добре и сега. Останалите деца са трансплантирани от жив донор, отчете доц. Спасов.

Той поясни, че болницата получава органите от ИАТ, а те самите изследват живите донори. До момента на 68 живи донори са извършени изследвания в болница "Лозенец".

Доц. Спасов е категоричен, че в болницата са извършени годишно над 10 тежки чернодробни трансплантации и болницата отговаря на изискването на ИАТ, но той така и не посочи точната им бройка.
От 2004 г. насам са извършени и две операции за присаждане на сърце.

Единият пациент - Крум е починал веднага след операцията, а вторият пациент е жена, която умира три месеца след трансплантацията, но причината е гангрена на крака и сепсис.

 

*Информацията е актуализирана към 16.45 часа.

Водещи

Най-четени