Болниците се готвели да отказват планов прием без причина 30.10 | 12:20

Все още не е обсъждан вариант за увеличаване на вноската за здраве

От Десислава Маданска

Нямам обяснение защо болниците се готвят да отказват планов прием на пациенти, като дейността им ще бъде платена напълно. Това заяви здравният министър Таня Андреева на конференция за здравната стратегия. По думите ѝ в най-лошия случай ще трябва да се доплатят 15-20% през януари следващата година.

Министърът обясни, че първо ще се види какви средства са събрани в Националната агенция за приходите (НАП) и сумата, която не достига, ще се вземе от тези 104 млн. лв., които са в повече в бюджета за догодина на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Андреева уточни, че все още не е обсъждан вариант за увеличаване на вноската за здраве. По думите ѝ в Закона за бюджета на НЗОК има нови текстове, които позволяват по-гъвкаво третиране на бюджета. Това означава, че може преди септември да се освободят до 5% от парите в резерва на касата. Според нея едва ли ще се стигне до официализиране на доплащането на този етап, информира БТА.

По думите ѝ не е нужно да се сезира прокуратурата за указанията, които болниците са получили от НЗОК, да фактурират 80% от извършената от тях дейност. Андреева призова Лекарския съюз да помогне на здравното министерство да сезира прокуратурата за откраднатите 1,4 млрд. лв. в противоречие на Закона за здравното осигуряване.

"Всички говорят за политическа отговорност, която ГЕРБ е понесла на тези избори, но аз за съжаление не я виждам и затова смятам, че трябва да има реални действия в тази насока, дори ако трябва да има наказателна отговорност", допълни Андреева.

Водещи

Най-четени