Болниците ще получат 100% от възнагражденията си 27.10 | 18:40

Работим за връщането на обществения характер на НЗОК, каза здравният министър

От Десислава Маданска

Болниците ще получат 100% от възнагражденията си. Това заяви здравният министър Таня Андреева пред "Нова телевизия". По думите й тя и подчинените й са се заели първо да върнат общественият характер на НЗОК и задължително касата да бъде извън контрола на финансовото министерство.

"Ние сме почти на финала. Разработили ме стъпки, план за действие. 2014 ще влезем със 10 млн. лева повече. Насочено е събиране на здравни вноски от НАП. Болниците ще получат 100% от възнагражденията си", увери министърът. 

Тя посочи, че още в началото на годината се знаело, че бюджетът на болниците е за 10 месеца и ресурсът в Здравната каса е недостатъчен.

Тя призна, че здравеопазването е в изключително тежко състояние.

"Не мога да бъда съгласна с Дянков, беше абсурдно здравеопазването да се ръководи от финансовото ведомство. Искахме да върнем доверието на Здравната каса. Тя трябва да бъде обществена институция. Големите болници също са в тежко положение.

Много усилия бяха хвърлени да се фалират университетски болници. Дано не е било умишлено, а да е било заради неправилно управление. В противен случай такова действие граничи с липса на здрав разум”, категорична бе министър Андреева.

"Притесняват ме сигналите чрез sms към 112, за викане на линейка, заради възможността от злоупотреба, моето становище е категорично против", каза още министърът.

Според нея никой от лекарите, заявили, че ще протестират, няма да излязат на 15 ноември.

Министърът се изказа категорично против връщането на пушенето на обществени места.

Водещи