Борбата със СПИН е през целия живот 01.12 | 09:09

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Ето няколко съвета как да се предпазите от заразяване

От Кремена Бедерева

1 декември е датата, на която отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. По данни на Министерството на здравеопазване в България през последната година са регистрирани 1582 ХИВ-позитивни лица. Това е със 109 случая повече от миналата година. Черната статистика още сочи, че над 45% от заразените са хора под 29 години. Има и пет случая на лица под 15 години, съобщават Jenite.bg.

Вижте съвети за това как да се предпазите и как да се държите с вече диагностицирани ХИВ-позитивни хора.

Използвайте презерватив!

На първо място не забравяйте да използвате предпазни средства. Тук не говорим само за превенция на СПИН, но и на всяка друга венерическа болест. Сексът без презерватив е допустим единствено при постоянни партньори, след направен тест и на двамата за ХИВ антитела, и то 6 месеца след последния сексуален контакт с друг партньор.

Моногамията не е толкова страшна!

Избягвайте честата смяна на интимни партньори, защото съществува риск от инфекция дори и след използване на презерватив. Само доверие не е достатъчно!

Заразата е не само по полов път!

Заразата може много лесно да се пренесе и чрез кръв, сперма, урина или вагинална течност. Затова винаги е добре да се внимава за попадането на някоя от тези субстанции в устата, лигавицата или в очите.

Ако имате някакви опасения, можете да се подложите на безплатен тест за ХИВ антитела, особено ако попадате в някоя от рисковите групи. Подобни тестове се правят в цялата страна, благодарение на мобилните медицински екипи, които консултират анонимно. 

Това са най-простите и най-често изричаните съвети за предпазване от Синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Никога не е излишно да ги повторим. 

Помнете още нещо: дори и да разберете, че някой ваш познат вече е заразен, това не означава, че трябва да го изключите от живота си. Една прегръдка или прекараното време с него няма да ви зарази. 

Водещи

Най-четени