Борим агресията срещу лекари с паникбутони в спешните отделения 16.04 | 09:17

Това предлагат от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ

От Цанка Донкова

Борим агресията срещу лекари с паникбутони. Идеята е те да бъдат инсталирани в спешните отделения и приемни кабинети, за да могат работещите там лекари и медсестри да реагират бързо при евентуални побои и посегателства срещу тях. Такова искане ще внесат в МЗ от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, съобщи нейната председателка д-р Десислава Кателиева.

Според нея младите лекари избягват работата в Бърза помощ заради малките перспективи за кариерно развитие. Д-р Кателиева посочи опасните условия на труд и честата агресия, на която са изложени медиците, като друга причина за недостига на кадри в този сектор.

От асоциацията възнегодуваха и срещу това, че няма критерии, по които едно състояние да се определи за спешно, ако човек се обади за линейка през нощта, например.

"От години говорим за правилата, с които наистина спешната помощ да бъде спешна, а не медицинска помощ въобще. Това не се случва", заяви д-р Кателиева. Тя уточни, че тези промени не са трудно осъществими и за тях не се изисква мощно финансиране. Те може да се случат най-лесно с промени в нормативната уредба, като за спешните медици се въведат конкретни правила за работа.

От асоциацията настояват още и за облекчен режим за специализациите на младите лекари, които постъпват в спешните отделения и центрове, както и час по-скоро в линейките да се качат парамедици.

Проблемите не опират само до заплатите, но и до сигурността на кадрите и сливането на спешните приемни отделения с центровете за спешна медицинска помощ, каквато идея има, смятат от асоциацията.

"Тези неуредени въпроси пораждат тревога у хората", констатира д-р Кателиева. Именно с тези неуредени въпроси тя обясни голямото текучество в сектора и липсата на постъпващи млади доктори.

Планира се заплатите в Спешна помощ да бъдат увеличени с 10%. Към момента средното възнаграждение на лекарите там е между 680 лв. и 750 лв., а на медицинските сестри и акушерките е около 450 лв., коментират от МЗ.

Водещи

Най-четени