Борисов: Няма конфликт в здравеопазването, ама Москов да се разбере с лекарите 07.04 | 13:47

Премиерът припомни ползите от пръстовия идентификатор срещу измамите с картите в парламента

От iNews.bg

На фона на лекарските протести срещу здравната реформа премиерът Бойко Борисов заяви, че в момента не съществува конфликт в здравеопазването. Той подкани двете страни – министерството и лекарите, към диалог, защото не ставало въпрос "за пари и за някакви непреодолими пречки". Това каза министър-председателят при откриване на археологическия парк в Сандански, предаде Фокус.

Борисов обвини лекарите, че "бягат" от контрола, който държавата иска да наложи върху дейността им.

"Повече бягат от контрола, който искаме да наложим върху дейностите. Защото помните, че преди година и половина преди изборите всички политически партии заявиха, че в здравеопазването отчетността не е добра", припомни той. И честити на всички здравни работници днешния им празник - Световния ден на здравето и Професионален празник на здравния работник.

Премиерът отправи съвет към ръководството на здрвното министерство и касата "повече да говорят с лекарите и да им се разяснява, тъй като медицинските работници искат и по-добро възнаграждение, а това може да се случи като се спестява от източването на пари".

"При предишния мандат бяхме оставили Военно-медицинска академия без задължения, а само за година и половина те станаха 120 млн. лв. В настоящия момент нещата вървят добре и задълженията там са под 20 млн. лв.", изтъкна министър-председателят.

Той припомни и целта на здравната реформа - "при отиването на лекар, пациентът да се идентифицира и да се лекува".

Като положителен пример за въвеждане на пръстов идентификатор премиерът даде парламента. "Тогава всички слушахме народните представители, които гласуваха с чужди карти. В момента, в който се сложи този идентификатор, изведнъж цялата измама с карти приключи", отбеляза той.

Борисов заяви още, че всеки орган в държавата трябва да има съответната отчетност и даде за пример себе си как го прави в Министерския съвет.

"Крайно време е обществото да задава въпроси дали се източва здравеопазването. Миналата година Здравната каса я финансирахме с над 450 млн. лв. и усетиха ли хората с половин милиард по-добро здравеопазване? Аз мисля, че не! Ако проблемът на лекарите е идентификаторът, това не е проблем на здравеопазването. От тук нататък всичко е в ръцете на министър Москов и аз се надявам той да обясни всяко свое действие и всяка своя наредба, защото това е специфична лекарска дейност", препоръча министър-председателят.

 

"Ако беше беше лесна реформата, Радан Кънев все още щеше да е в управлението и да подкрепя своя министър", заключи Бойко Борисов.

Водещи

Най-четени