Борисов отряза Атанасова – все не й стигат 24.10 | 11:08

Това каза премиерът Бойко Борисов, който откри обновеното отделение по нуклеарна медицина в столичната болница "Св. Иван Рилски"

От Кремена Бедерева

"Така че – министър Атанасова и 20 да иска, и 200 да иска – все няма да й стигнат. 140 - 150 млн. лева стоят в общините за общински болници. Една година не ги контрактуват. Като ги изхарчат тях, ще им дам още”.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който откри обновеното отделение по нуклеарна медицина в столичната болница "Св. Иван Рилски". Така министър-председателят Бойко Борисов отговори дали ще бъде удовлетворено искането на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова да се увеличи бюджетът за здравеопазването с 21 млн. лева.

"Тези 21 милиона лева, които поисках, са по няколко пера. Надявам се, че ще има средства за Фонда за лечение на деца, тъй като там са необходими допълнителни средства" каза от своя страна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

"За капиталови разходи становището и на министъра на финансите, и на премиера е, че следва да се ползват възможностите, които дават оперативните програми. Аз също съм на това мнение", аргументира се още тя.

В обновеното отделение на "Св. Иван Рилски" вече работи една от най-съвършените гамакамери в света, каза Борисов, като уточни, че тя дава с 40 на сто по-точна диагноза. Апаратът струва 2, 4 млн. лв., като 50 процента от финансирането е осигурено чрез безвъзмездна финансова помощ по проекта "Технологично обновление на отделението по нуклеарна медицина" по оперативната програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика - 2007-2013 г.", съфинансиран чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Преди десет години бюджетът на здравеопазването за България е бил 1 милиард лева. В рамките на десет години, се е увеличил в рамките на 3 милиарда и няколко стотен милиона лева, акцентира още Борисов.

Подобен апарат има само в Полша. В Югоизточна Европа няма такъв. Скъп апарат, но това, което докторите ми казват – с 40% дава по-точна диагноза. Целият кръг на лечение е вързан в тази болница относно тези заболявания. Така че – след като пациентът бъде диагностициран, ако има заболявания, веднага отива в отделението и почва да се лекува, обясни подробно премиерът.

Ако са белодробни или някакъв друг тип заболявания, има прекрасна комуникация и със съседни болници, така че – докторът съответно ги препраща там. Искам да ги поздравя, защото по оперативните програми стоят доста пари. Аз преди няколко дни се скарах на кметовете, че близо 150 млн. лева стоят още за подобна апаратура и се мотаят една година с търговете, а това е голям ущърб за пациентите. В случая, тази болница "Св. Иван Рилски”, се е справила прекрасно и може да лекува добре, каза премиерът.

Здравният министър също изрази мнение, че в общинските болници наистина има сериозни проблеми. Много е сериозно забавянето с решението на общинските съвети по отношение на одобряването на документациите. С една година вече са се забавили. Срокът, за съжаление, е 24 месеца за реализация на тези проекти. Надявам се, че след многократните напомнения от моя страна, от страна на министър Павлова, и от страна на премиера, наистина всички общини много по-активно ще започнат да работят по проекти, каза тя.

Поискала съм допълнително 6 млн. лева за Фонда за лечение на деца. Надявам се, че сега между първо и второ четене в парламента на Закона за държавния бюджет, тези пари ще са факт, добави министър Атанасова.

За проблемите в болницата в Девин, тя каза: Не е законно държавата да финансира едно общинско лечебно заведение. Второ – смятам, че не е коректно от данъците на всички нас да покриваме стари задължения, трупани в годините. Ние им предложихме вариант, така че – хората да имат качествена и достъпна медицинска помощ. Този вариант все още не е приет. Повече от това не знам какъв план може да предложи. Няма да покрием стари задължения на фалиралата общинска болница.

Водещи

Най-четени