Британски експерти ще допълват статиите за рака в Wikipedia 04.04 | 16:19

В момента информацията там не е особено ясна и точна

От Елена Кирилова

Британската организация за изследване на раковите заболявания Cancer Research UK насърчава специалистите си да обогатяват и редактират статиите в Wikipedia, посветени на рака, съобщава BBC.

Причината за това е, че голяма част от хората, които се интересуват от болестта, се обръщат първо към страниците в онлайн енциклопедията. Оказва се обаче, че статиите по въпроса не са достатъчно точни и ясни.

От Wikipedia, от своя страна, отбелязват, че биха насърчили експертите, които искат да редактират сайта, тъй като те имат с какво да допринесат.

Страницата на Cancer Research UK събира богата информация за редица ракови заболявания. Въпреки това, ако в търсачка напишете "рак на гърдата", тя излиза в страницата с резултати много след тази на Wikipedia. Тенденцията се наблюдава и при търсенето на информация за други ракови заболявания.

От Wikipedia съобщават, че само през януари 2011 г. страниците, посветени на рака, са били посетени около 3,5 милиона пъти.

"Отдавна се канехме да се включим в подобна онлайн дискусия извън нашата собствена страница", отбелязва Хенри Скаукрофт, мениджър по научните съобщения в Cancer Research UK. "Wikipedia почти винаги е в най-горната част на страницата при търсене на ракови заболявания в интернет. Информацията обаче не винаги е лесно разбираема, а понякога може да е неточна или не напълно актуална."

До момента учените са създали нова статия, посветена на отличителните белези на рака, и са добавили информация за скрининга на човешкия попиломен вирус, който може да причини рак на маточната шийка.

Организацията не е решила точно колко от служителите й трябва да помогнат за обогатяването на сайта или колко време ще им е нужно, за да се справят със задачата, която са си поставили.

 

Водещи

Най-четени