Британски лекари присадиха "бионично око" на 80-годишен мъж 23.07 | 15:39

Пациентът с дегенеративна ретинопатия прогледнал веднага

От Йоанна Димитрова

Лекари от болница в Манчестър успешно присадиха "бионично око" в ретината на 80-годишен пенсионер, който имал макулна дегенерация.

"Пациентът Рей Флин прогледна с изключителна скорост. Наистина ни впечатли колко бързo се възстановява. Вече различава хората и контурите", заяви проф. Пауло Станга, ръководител на екипа от Манчестърската кралска офталмологична болница, извършил трансплантацията.

При макулната дегенерация се наблюдава увреждане на част от ретината и заболяването е отговорно за голям процент от дисфункциите на зрителния апарат при хората над 50-годишна възраст. Това заболяване може да бъде причина за пълната загуба на зрението.

"Първите резултати говорят за пълен успех и сме нетърпеливи да лекуваме и други пациенти, страдащи от същото заболяване с помощта на "Аргус 2", заяви проф. Станга.

Медикаментът "Аргус 2", който подпомогна за успешната операция се продава в Европа за 115 хиляди евро. Той представлява очен имплант, който принципно се използваше за незрящи и за страдащи от дегенеративна ретинопатия.

Водещи

Най-четени