Британски учени с пробив в разработването на ваксина срещу коронавируса 06.02 | 07:46

Те ще разполагат с медикамента във варианта му за животни другата седмица, когато ще започнат тестове върху тях

От iNews

Учени от Обединеното кралство направиха пробив в разработването на ваксина срещу новия коронавирус и тестовете му върху животни трябва да започнат в началото на следващата седмица, съобщи Sky News в сряда, позовавайки се на професор Робин Шаток от Imperial College London.

"Обичайните подходи обикновено отнемат най-малко две до три години, преди да се стигне до клиничните изпитания. А ние преодоляхме този етап в лабораторията за 14 дни, получавайки възможен образен на медикамента", казва ученият, цитиран от Интерфакс.

"Ще разполагаме с проба на ваксината във варианта й за животни до началото на следващата седмица. Преодоляхве тази част от етапа", продължи той. И отбеляза, че в случай на успешни опити и достатъчно финансиране, ваксината може да бъде тествана върху хора още това лято.

Sky News припомня, че ваксината срещу SARS-CoV, която според някои изследователи е много сходна с новия коронавирус, не е била реализирана поради факта, че епидемията от SARS в даден момент посто е изчезнала.

Шаток предупреди още, че макар разпространението на новия коронавирус да е възможно и да намалее през лятото, съществува заплаха от втора вълна на заболяването. В тази връзка, заключи професорът, наличието на ваксина би било от изключителна полза.

По-рано в сряда руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че ваксината за новия коронавирус в Русия е в процес на разработване и това ще отнеме 8-10 месеца. Той подчерта, че обявените крайни срокове са "само началният етап без клиничните изпитания", нопомня новинарската агенция.

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени