Бум на болни от хепатит А в Белоградчишко 20.09 | 18:02

От здравното министерство твърдят, че причината е лошата хигиена

От Елена Кирилова

В инфекциозните отделения на болниците в Монтана и Лом през последната седмица са приети над 40 деца и младежи от Белоградчик, които боледуват от хепатит А, съобщава БТА.

По-голяма част от болните са от ромския квартал "Карловица”. Болните са настанени в Монтана и Лом, защото  болниците в Белоградчик и Видин не разполагат с достатъчно големи инфекциозни отделения.

От Министерството на здравеопазването обясниха, че случаите на хепатит А в страната имат цикличен характер. Здравните инспектори са направили изследвания, благодарение на които е установено, че заразяването е с контактно-битов източник, а причината за заболяванията са лошите санитарно-битови условия в домакинствата и ниската възраст на заболелите. Най-засегнати са малките деца между 5 и 15 години.

Районните здравни инспекции са предприели мерки за недопускане разпространението на заболяването. Освен това е направено епидемиологично проучване, което е показало, че няма заразяване на питейната вода.

В детските градини и учебните заведения, в които има регистрирани случаи на хепатит А, е извършен инструктаж за стриктен противоепидемичен режим. Проверени са и останалите детски и учебни заведения и са дадени  указания за стриктно спазване на нормативната уредба при постъпване на деца в тях.

Кметът на Белоградчик е предприел своевременни мерки по осигуряване на редовно сметосъбиране и сметоизвозване в засегнатия квартал и недопускане спиране на водоснабдяването. За да бъде повишена здравната култура на населението и със съдействието на ромския медиатор, в ромската махала са проведени беседи, на които е обяснено какви са начините на заразяване и предпазване от заболяване.

От министерството предупреждават, че се очаква заболеваемостта от верусен хепатит А да продължи да се повишава, като се има предвид започващия есенен сезон. Възможно е той да достигне стойности, близки до тези от 2011 г. Възможно е да възникнат епидемични взривове сред рискови групи с ниска здравна култура и в други населени места.

Водещи

Най-четени